Fără introduceri sau majorări de comisioane pe durata unui credit - propunere legislativă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reglementează relaţia dintre clienţi şi bănci, stabilind ca băncile să nu poată introduce sau mări comisioanele pe durata derulării unui contract, iar dobânda să fie calculată transparent.

30 afișări
Imaginea articolului Fără introduceri sau majorări de comisioane pe durata unui credit - propunere legislativă

Băncile nu pot majora sau introduce noi comisioane pe durata derulării creditului (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), secretarul de stat Dan Vlaicu, a declarat că propunerea legislativă este necesară în condiţiile în care tot mai mulţi români solicită împrumuturi băncilor, iar numărul reclamaţiilor înregistrate de instituţie pe acest segment al serviciilor a ajuns la aproximativ 1.300 de la începtul anului.

Clienţii au reclamat faptul că băncile modifică dobânzile în mod unilateral fără a-i notifica sau fără a-i anunţa pe ce bază exact se modifică, comisioanele se majorează pe parcursul contractului fără a fi informaţi sau se introduc în contract altele noi, fiind nemulţumiţi totodată şi de unele costuri nejustificate la tranzacţiile bancare, a precizat Dan Vlaicu.

Preşedintele ANPC a subliniat că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor care reglementează activitatea băncilor va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

"Credem că de la 1 ianuarie 2009 aceste reglementări vor funcţiona pentru toţi clienţii", a spus Vlaicu.

Acesta a arătat că sunt cazuri în care clienţii băncilor obţin un credit cu o anumită dobândă şi comisioane atractive, pentru ca acestea să se modifice la scurt timp în condiţii netransparente.

"Mai ales în cazul creditelor de consum există o clauză care spune că dobânzile şi comisioanele se pot modifica unilateral de către bancă în funcţie de modificările apărute pe piaţa financiar-bancară, ceea ce înseamnă că acestea se pot modifica după bunul plac al băncii", a spus Vlaicu.

Potrivit actului normativ, dobânda variabilă se va modifica pornind de la indici de referinţă, ori ai pieţei monetar-bancare, cum ar fi Euribor, ori ai băncii, adică dobânda de bază a băncii.

Vlaicu a precizat că dobânda va fi formată din indicele de referinţă, plus un anumit număr de puncte care reprezintă marja de risc sau de profit a băncii. Această marjă nu se modifică pe parcursul contractului, putând fi modificat doar indicele de referinţă, a precizat preşedintele ANPC.

"La creditele de consum în lei exista acea decizie unilaterală a băncii de modificare a dobânzii şi nu se ştia cum se va modifica dobânda. Acum va exista acest indice de referinţă foarte clar şi vom şti că dobânda noastră variază ori în funcţie de Euribor sau de alt indice de referinţă, sau în funcţie de dobânda de bază a băncii, care este o dobândă fixă pentru clienţii persoane fizice. Dacă Euribor fluctuează, se va modifica şi dobânda noastră, dacă banca modifică dobânda de bază după bunul plac, se scumpesc toate produsele bancare pe care le oferă şi nu va mai fi o bancă atractivă", a explicat preşedintele ANPC.

O altă prevedere a proiectului de reglementare a creditării se referă la comisioanele bancare.

Astfel, proiectul de act normativ interzice introducerea de noi comisioane şi majorarea celor existente în contract.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici