Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an şi pentru 2012

Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a redus prognoza de creştere economică pentru acest an şi pentru 2012, dar a arătat că anticipează accelerarea activităţii economice în curând şi, în acelaşi timp, nu a oferit vreun semnal că ar continua programul de stimulare.

179 afișări
Imaginea articolului Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an şi pentru 2012

Fed a redus prognoza de creştere economică a SUA pentru acest an şi pentru 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fed a revizuit estimările privind creşterea PIB la 2,7-2,9% pentru acest an, de la estimările de 3,1-3,3% înaintate în aprilie, iar pentru 2012 banca anticipează o creştere economică de 3,3-3,7% în SUA, uşor mai atenuată faţă de cifrele de 3,5-4,2% prezentate anterior.

Instituţia dă vina pe "factori tranzitorii" pentru încetinirea creşterii economice şi accelerarea inflaţiei. Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat că unele probleme s-ar putea dovedi obstacole persistente pentru creşterea economică.

"O parte din încetinire are caracter temporar, iar o altă parte ar putea dura mai mult", a declarat el într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul unei şedinţe Fed de politică monetară care a durat două zile.

Banca centrală apreciază, într-un comunicat, că majorarea preţurilor mărfurilor şi perturbarea lanţurilor comerciale ca urmare a cutremurului din Japonia din luna martie au tras în jos creşterea şi au accentuat inflaţia, însă aceste probleme se vor disipa cu timpul.

Conform aşteptărilor pieţei, Fed a anunţat că va menţine dobânzile la niveluri foarte reduse pentru o perioadă îndelungată, confirmând totodată că va pune capăt la finele acestei luni programului de achiziţii de obligaţiuni de 600 miliarde euro. Instituţia a reiterat de asemenea că va continua să reinvestească plăţile principalului aferente creanţelor pe care le deţine.

Bursa de la New York a coborât uşor în timpul declaraţiilor lui Bernanke, iar preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane au stagnat, în timp ce dolarul s-a apreciat faţă de euro.

Comentariile preşedintelui Fed au atins numeroase subiecte, de la criza datoriilor de stat din Grecia la mărimea rezervelor de capital care ar trebui constituite de marile bănci. Bernanke a admis că perspectivele economice ale SUA depnid în parte de evenimentele din Europa.

"Dacă nu se va reuşi rezolvarea acelei situaţii cu datoria Greciei, ar ameninţa sistemul financiar european, sistemul financiar global şi unitatea politică europeană. Deci, da, am discutat despre asta şi este unul dintre potenţialele riscuri financiare cu care ne confruntăm acum", a arătat oficialul american.

Economia SUA a crescut cu 1,8% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar analiştii anticipează un avans de 2% în trimestrul al doilea, cifre considerate prea modeste pentru a determina îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii.

Fed anticipează o rată a şomajului de 8,6-8,9% în SUA pentru trimestrul al patrulea al acestui an, în uşoară scădere de la 9,1% în luna mai. Banca centrală americană consideră că şomajul ridicat va fi o problemă importantă chiar şi în 2013.

Instituţia estimează o inflaţie de 2,3-2,5% pentru acest an în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici