Fermele de blană din Europa nu mai au mult de trăit.
Între reglementări atât de stricte, încât fac imposibilă funcționarea și activismul agresiv al organizațiilor non-guvernamentale, o fermă de blană de oriunde din Europa ori o duce din ce în ce mai rău, ori se închide definitiv.
De fapt, acesta este și scopul reglementărilor tot mai coercitive: închiderea unor locuri de abuz total față de animale lipsite de apărare.
Ultimele date arată că fermele de blană se reduc numeric în fiecare an.
Dacă în 2018 existau aproximativ 4 350 de astfel de unități în Uniunea Europeană, în 2023, numărul lor scăzuse la 1 088.
Pandemia de COVID-19 a fost o lovitură dură pentru industrie. Se adaugă la aceasta alternative vegane, promovate de industria fashion și creșterea sensibilizării față de suferința animalelor promovată de organizațiile ecologiste.
Toate fermele de blană din Bulgaria au fost închise. În 2003, Marea Britanie era prima țară europeană care a interzis complet acest tip de activitate.
A urmat Austria în 2005. Slovenia, Croația, Țările de Jos, Irlanda și Cehia au adoptat, ulterior, măsuri similare. Cehia a închis ultimele ferme în 2019.
În Danemarca, ne amintim, 15 milioane de nurci au fost sacrificate în timpul pandemiei de Covid, pentru că a fost identificată la aceste animale o variantă a virusului Sars-CoV-2. Ministrul Agriculturii din această țară a ordonat sacrificarea tuturor nurcilor și închiderea a peste 1 000 de ferme. Când, ulterior, autoritățile au constatat că nu exista cadru legal pentru sacrificarea nurcilor, ministrul și-a prezentat demisia. Acum, în Danemarca, fermele de nurci încep să se redeschidă, dar sunt mult mai reduse numeric.
Tot mai multe țări optează pentru interzicerea sau restrângerea acestui tip de activitate. Letonia și România preconizează și ele să-și închidă fermele de blană. În Lituania s-a stabilit ca, din 2027, să fie interzisă creșterea și comercializarea animalelor pentru blană. De asemenea, în aceată țară autoritățile oferă măsuri compensatorii progresive: cu cât închizi mai repede o fermă de blană, cu atât mai mulți bani primești.
În Bulgaria un factor decisiv (pe lângă presiunea publică) au fost animalele care au evadat din ferme și au început să se comporte ca o specie invazivă. În plus, activiștii au făcut publice imagini de nedescris despre viața animalelor în cuști și modul în care sunt ucise – sunt gazate, ca să le păstreze blana intactă.
În Germania regulile sunt atât de stricte, încât fermele au fost nevoite să-și închidă activitatea – ultima – în 2018.
În Elveția s-a aplicat os trategie asemănătoare, însă aici s-a întâmplat ceva negativ: ratonii, o specie străină evadată din fermele secolului trecut, s-au adaptat la mediul natural și pun în pericol fauna locală.