”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria şi ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii

După 11 ani de aşteptare şi eforturi susţinute, România nu a reuşit încă să intre în Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie. Cu toate că ţara noastră a beneficiat de sprijinul a 26 de state europene, Austria s-a declarat ”împotrivă” şi a reuşit să blocheze decizia favorabilă a Consiliului JAI.

2890 afișări
Imaginea articolului ”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria şi ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii

Sursa foto: Gândul

Este vorba despre o decizie oarecum bizară – îndelung comentată de analiştii politici – a cărei justificare ar putea fi catalogată chiar hilară, dacă nu ar fi vorba despre ceva foarte serios la nivel european. Ce se poate înţelege din declaraţiile oficialilor austrieci? Pur şi simplu că imigranţii nu doresc să rămână într-o ţară ca România şi atunci tocmai Austria ar fi expusă unui aflux mare de imigranţi. Totuşi, statisticile contrazic declaraţiile oficialilor austrieci, iar semnele de întrebare nu şi-au găsit, încă, răspunsurile.

Suplimentar, o altă întrebare reclamă un răspuns adecvat. Dacă România, potrivit oficialilor austrieci, este o ţară atât de neatractivă pentru imigranţi, de ce rămâne o ţară atât de atractivă pentru investitorii austrieci?

Informaţiile oficiale transmit că Austria se află pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, derulând afaceri în domenii importante: bancar, energetic sau alimentar. Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România este Agrana Zucker A.G, numai că, potrivit surselor Gândul, compania ar fi pus în practică o ”schemă” prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte ţări, inclusiv în România -, iar românii consumă… zahăr Coroniţa sau Mărgăritar ”origine din UE şi din afara UE.

Austriecii de la Agrana, monopol pe piaţa zahărului din România

În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România, cumpărând:

S.C. Danubiana Roman S.A.
S.C. Zahărul S.A Buzău
S.C. Beta Ţăndărei S.A.

Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are şi o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Ţăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001).

Citiţi continuarea pe www.gandul.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici