Firmele producătoare de cafea se îndepărtează de Africa din cauza legislaţiei UE

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană încep să reducă achiziţiile de la micii fermieri.

616 afișări
Imaginea articolului Firmele producătoare de cafea se îndepărtează de Africa din cauza legislaţiei UE

Firmele producătoare de cafea se îndepărtează de Africa din cauza legislaţiei UE

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană încep să reducă achiziţiile de la micii fermieri din Africa şi nu numai, în timp ce se pregătesc pentru o lege istorică a UE care va interzice vânzarea de bunuri legate de distrugerea pădurilor, o cauză a schimbărilor climatice - notează Reuters.

Surse din industrie au arătat că dificultatea de a se conforma Regulamentului UE privind defrişările (EUDR), care intră în vigoare la sfârşitul anului 2024, înseamnă că acesta are deja efecte, care ar putea, în timp, să remodeleze pieţele mondiale de mărfuri.

Patru companii au anunţat o scădere a comenzilor în ultimele luni pentru cafeaua din Etiopia, unde aproximativ cinci milioane de familii de fermieri se bazează pe această cultură. Acestea au avertizat că strategiile de aprovizionare adoptate de companii înainte de intrarea în vigoare a legii riscă să sporească sărăcia micilor agricultori şi să crească preţurile pentru consumatorii din UE, subminând, în acelaşi timp, impactul EUDR asupra conservării pădurilor.

"Nu văd nicio posibilitate de a cumpăra cantităţi semnificative de cafea etiopiană în viitor", a declarat Johannes Dengler, director la o firmă germană care cumpără aproximativ 1% din cafeaua exportată la nivel mondial.

În conformitate cu EUDR, importatorii de produse de bază precum cafea, cacao, soia, palmier, lemn şi cauciuc - şi produsele care le utilizează - trebuie să poată dovedi că bunurile lor nu provin din terenuri defrişate, în caz contrar fiind pasibili de amenzi mari.

Defrişările reprezintă a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.

Comisia Europeană a declarat că are mai multe iniţiative pentru a ajuta ţările producătoare şi micii fermieri să se conformeze EUDR, inclusiv una lansată la COP28, în cadrul căreia UE şi statele membre au promis 70 de milioane de euro în acest scop.

EUDR solicită companiilor să îşi cartografieze digital lanţurile de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime, ceea ce ar putea implica urmărirea a milioane de ferme mici din regiuni îndepărtate. În plus, deoarece adesea, companiile nu tratează direct cu fermierii, acestea s-ar putea baza parţial pe datele furnizate de mai mulţi intermediari locali, cu unii dintre ei neavând nici relaţii directe sau încredere.

Cafeaua generează 30-35% din veniturile totale din export ale Etiopiei, aproape un sfert dintre acestea fiind vândute către UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
cafea,
firme

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici