Fitch a confirmat ratingul României la "BBB-", cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul României pentru credite în monedă străină pe termen lung la "BBB-", cu perspectivă stabilă, decizia reflectând deficitul bugetar mai mic şi creşterea economică peste aşteptări de anul trecut.

562 afișări
Imaginea articolului Fitch a confirmat ratingul României la "BBB-", cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul României la "BBB-", cu perspectivă stabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ratingul pentru credite în monedă locală pe termen lung a fost reafirmat la "BBB", de asemenea cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat transmis vineri de Fitch.

Plafonul de ţară al calificativelor României a fost confirmat la "BBB+", iar ratingul de credit pe termen scurt a fost menţinut la "F3".

Ratingul ar fi influenţat pozitiv de accelerarea creşterii economice şi îmbunătăţirea încrederii că România reduce diferenţa de venit faţă de celelalte state UE, evoluţii care ar putea fi susţinute, spre exemplu, de reforme structurale în zona companiilor de stat, a sistemului de sănătate publică şi a administraţiei publice, se spune în comunicat.

Totodată, o reducere mai accelerată a gradului de îndatorare externă ar influenţa pozitiv ratingul României, notează agenţia.

Pe de altă parte, ratingul ar fi influenţat negativ de "o relaxare fiscală semnificativă care ar pune în pericol stabilitatea finanţelor publice".

De asemenea, "încetinirea susţinută a implementării reformelor structurale cheie, cauzată spre exemplu de instabilitatea politică", ar afecta calificativul de credit al României.

În plus, ratingul României este vulnerabil la apariţia unor şocuri macroeconomice sau geopolitice externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici