Fitch a retrogradat Japonia la "A+", cu perspectivă negativă, din cauza datoriei de stat

Fitch a coborât marţi cu o treaptă ratingul de credit al Japoniei pentru împrumuturile pe termen lung în valută, la "A+:, cu perspectivă negativă, deoarece impasul politic împiedică statul asiatic, a treia mare economie a lumii după SUA şi China, să-şi reducă datoriile uriaşe.

146 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat Japonia la "A+", cu perspectivă negativă, din cauza datoriei de stat

Fitch a retrogradat Japonia la "A+", cu perspectivă negativă, din cauza datoriei de stat (Imagine: Shutterstock)

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost coborât tot la "A+", de asemenea cu perspectivă negativă.

Ambele ratinguri rezultate în urma deciziei anunţate marţi sunt în categoria investment grade.

Fitch a avertizat că ar putea efectua noi retrogradări dacă guvernul nipon nu va reuşi să adopte noi măsuri de consolidare fiscală pentru a aduce datoria de stat pe un trend descendent ca raport faţă de PIB.

Cursul yenului a crescut la 79,85 yeni pe dolar după anunţul Fitch, maximul şedinţei.

Ratingul "A+" atribuit de Fitch Japoniei este cel mai slab în rândul celor trei mari agenţii de rating. Moody's plasează statul japonez la "Aa3", cu perspectivă stabilă, iar S&P îi acordă calificativul "AA-", cu perspectivă negativă.

Guvernul japonez a propus la sfârşitul lunii martie un proiect de lege care ar dubla până în 2015 taxa pe vânzări pentru a finanţa creşterea puternică a cheltuielilor sociale, pregătind o înfruntare în parlament care ar putea conduce la destrămarea partidului de guvernare, organizarea de alegeri anticipate şi perpetuarea impasului politic din ultimii ani. Japonia are una dintre cele mai rapide rate de îmbătrânire a populaţiei la nivel mondial şi cel mai ridicat grad de îndatorare publică în rândul economiilor dezvoltate.

Datoria de stat a Japoniei este de peste două ori mai ridicată decât Produsul Intern Brut al ţării, de aproximativ 5.000 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici