Fitch a retrogradat ratingurile a opt regiuni din Spania, în plină criză

Fitch Ratings a retrogradat joi ratingurile a opt regiuni din Spania, între care şi cel al Madridului, cu una până la trei trepte, invocând deficitele bugetare structurale care afectează ţara, în plină criză financiară.

320 afișări
Imaginea articolului Fitch a retrogradat ratingurile a opt regiuni din Spania, în plină criză

Fitch a retrogradat ratingurile a opt regiuni din Spania, în plină criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)â

În afara Madridului, al cărui rating fost redus cu o treaptă la nivelul A-, celelalte regiuni cu calificative retrogradate sunt Catalonia (cu două trepte, la BBB), Astoria (cu două trepte la BBB+), Andaluzia (cu trei trepte la BBB), Ţara Bascilor (cu două trepte la A+), Murcia (trei trepte la BBB), Canare (cu trei trepte la BBB) şi Cantabria (două trepte la BBB+).

Toate ratingurile au perspectivă negativă, fiind posibil să fie retrogradate din nou, pe termen mediu.

Decizia are loc într-o perioadă în care Spania se confruntă cu tensiuni extreme pe pieţele financiare, în timp ce guvernul de la Madrid va publica vineri situaţia conturilor regiunilor, din primul trimestru.

Publicarea ar fi trebuit să aibă loc joi, dar a fost amânată cu o zi de către Ministerul pentru Buget.

Revizuirea în scădere a ratingurilor regiunilor reflectă mediul economic dificil din Spania, marcat de venituri bugetare scăzute, precum şi deficitele bugetare structurale ale administraţiilor, care necesită eforturi suplimentare considerabile pentru reducerea acestora.

Fitch evocă totodată dificultăţile de accesare a finanţării pe termen lung, ale regiunilor, unele dintre ele puternic îndatorate, în condiţiile în care dobânzile au crescut puternic.

Guvernul spaniol urmează să aprobe vineri mutualizarea emisiunilor de obligaţiuni ale regiunilor, sub forma unor "hispanobonduri", pentru reducerea presiunilor financiare asupra acestor comunităţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei.

Fitch apreciază planul de stabilitate bugetară al guvernului de la Madrid şi numeroasele măsuri de austeritate de reducere a deficitului bugetar, dar notează faptul că au fost aplicate doar măsuri structurale limitate pentru asigurarea funcţionării unor servicii de bază, precum educaţia şi sănătatea.

În cazul regiunii Madrid, retrogradarea cu o treaptă de la nivelul A (care este şi ratingul suverna al Spaniei n.r.) la A-, a fost aplicată din cauza creşterii semnificative a datoriilor în perioada 2010-2012, iar Fitch consideră extrem de improbabil ca acestea să fie reduse.

Spania a revenit în centrul atenţiei pieţelor de la anunţarea unui nou plan de salvare a băncii Bankia, care a cerut un ajutor de stat de 19 miliarde de euro, costul total al sprijinului ajungând la 23,5 miliarde euro.

Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,9% din PIB, cu mult peste ţinta de 6%, iar regiunile, care ar fi trebuit să aibă un deficit cumulat de 1,3% din PIB, au consemnat 2,94%.

Deficitul bugetar al Spaniei ar trebui redus în acest an la 5,3%, iar cel al regiunilor la 1,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici