Fitch a revizuit perspectiva ratingului SUA la negativă

Fitch a revizuit perspectiva ratingului AAA al Statelor Unite la negativă, recomandând Washingtonului să prezinte până în anul 2013 un plan credibil de reducere a deficitului bugetar pentru a evita retrogradarea.

426 afișări
Imaginea articolului Fitch a revizuit perspectiva ratingului SUA la negativă

Fitch a revizuit perspectiva ratingului SUA la negativă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Decizia a fost anunţată luni seară după închiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursa de la New York.

O comisie specială creată în vară în Congresul SUA cu mandatul de a găsi, până în decembrie, măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice la care să subscrie ambele partide dominante, cel Republican şi cel Democrat, a anunţat săptămâna trecută că negocierile s-au încheiat fără rezultat, politicienii eşuând toate încercările de a ajunge la un consens pe probleme esenţiale pentru ordonarea finanţelor publice ale Statelor Unite.

"Perspectiva negativă reflectă scăderea nivelului de încredere a Fitch că vor fi aprobate la timp măsurile fiscale necesare pentru a aduce finanţele publice ale SUA pe o direcţie sustenabilă şi pentru a asigura ratingul suveran AAA", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Eşecul aşa-numitei "supercomisii", formată din şase democraţi şi şase republicani, a declanşat tăieri automate ale cheltuielilor publice de 1.200 miliarde de dolari pentru următorii zece ani, care vor afecta atât programe guvernamentale derulate pe plan intern, cât şi investiţiile de natură militară.

Standard & Poor's (S&P) a redus la începutul lunii august în premieră ratingul SUA de la AAA la AA+, acuzând divergenţele politice de la Washington care împiedică adoptarea unor măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice. S&P a menţinut perspectiva negativă atribuită ratingului Statelor Unite.

Moody's a atribuit perspectivă negativă ratingului SUA pe 2 august, însă a reconfirmat ratingul de top Aaa.

S&P şi Moody's au anunţat la începutul săptămânii trecute că eşecul "supercomisiei" nu va avea un impact imediat asupra ratingului SUA.

Moody's a avertizat însă miercuri Washingtonul că ratingul ar putea fi în pericol dacă Congresul va "da înapoi" de la tăierile automate de 1.200 miliarde de dolari, care vor începe să-şi facă efectul din 2013, pe o perioadă de 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici