Fitch a ridicat perspectiva ratingului Rusiei la "pozitivă", de la "stabilă"

Fitch a ridicat perspectiva ratingului de credit al Rusiei la "pozitivă", de la "stabilă", datorită accelerării creşterii economice, stabilizării industriei bancare şi adoptării, de către banca centrală, a unei politici mai flexibile privind cursul de schimb al rublei, transmite Bloomberg.

16 afișări
Imaginea articolului Fitch a ridicat perspectiva ratingului Rusiei la "pozitivă", de la "stabilă"

Fitch a ridicat perspectiva ratingului Rusiei la "pozitivă", de la "stabilă" (Imagine: Radu Iordache/Mediafax foto)

Agenţia de evaluare financiară a afirmat ratingul "BBB" al datoriilor pe termen lung în valută ale Rusiei, obligaţiunile statului fiind plasate pe penultima treaptă în categoria investment grade, la fel ca cele ale Ungariei sau Tailandei.

"Economia Rusiei recuperează, după ce a fost afectată sever de criza financiară globală. Relansarea pare să fie destul de echilibrată şi susţinută de revenirea preţurilor petrolului, creşterea venitului real şi stabilizarea încrederii finaciare şi a fluxurilor de capital", a declarat într-un comunicat Edward Parker, head of emerging Europe la Fitch.

Creşterea cheltuielilor consumatorilor şi preţurile mai mari ale mărfurilor alimentează creşterea economică a Rusiei, cel mai mare furnizor de energie din lume, după o contracţie record în 2009.

Economia rusă a crescut cu 5,2% în trimestrul al doilea, după un avans de 3,1% în perioada ianuarie-martie, faţă de intervalele respective ale anului trecut.

Ministrul Finanţelor, Alexei Kudrin, a declarat în luna iulie că Rusia merită un rating de credit mai ridicat.

Moody's califică datoriile Rusiei la "Baa1", cu o treaptă mai sus decât Fitch. Standard & Poor's acordă totodată ratingul "BBB", echivalent cu cel afirmat de Fitch.

Fitch a arătat, în comunciat, că ar putea ridica ratingul Rusiei dacă guvernul înăspreşte politica fiscală şi reduce vulnerabilitatea ţării la fluctuaţiile preţului petrolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici