Fitch anticipează o reducere a ratingurilor

Fitch anticipează pentru anul viitor o reducere a ratingurilor sau perspectivelor majorităţii companiilor pe care le evaluează, după ce în 2008 a scăzut calificativele pentru aproximativ o treime dintre acestea, a declarat, luni, directorul operaţional al agenţiei, John Hatton.

10 afișări
Imaginea articolului Fitch anticipează o reducere a ratingurilor

Fitch anticipează o reducere a ratingurilor

"Incluzând ultimul val al crizei financiare din vara lui 2008, aproximativ o treime din ratingurile companiilor au fost afectate negativ prin reduceri sau perspective negative. Ne aşteptăm ca cea mai mare parte a acestora să aibă loc anul următor", a spus Hatton.

În unele cazuri, Fitch ar putea apela doar la introducerea companiilor pe lista de supraveghere, dacă au loc evenimente care afectează negativ situaţia de debitor a acestora, ca reducerea profitului sau posibilitatea unor preluări.

Luând în calcul şi scăderea perspectivei de rating la "stabil", circa 35% dintre companiile monitorizate au fost afectate de modicficări negative ale calificativelor în 2008.

În anumite sectoare, ratingurile includ o marjă de siguranţă semnificativă, ca în cazul industriei tutunului sau al companiilor proprietare de spaţii comerciale.

Fitch anticipează o deteriorare a calificativelor pentru sectoarele retail, media, chimic sau construcţii, în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Sud.

"Suntem foarte atenţi la companiile cu expunere mare la consumatori", a precizat el.

Totodată, telecomunicaţiile, petrolul şi gazele naturale, respectiv domeniul alimentar, vor fi printre cele mai puţin afectate din Europa.

Pentru anul următor agenţia de evaluare financuiară estimează o scădere a Produsului Intern Brut de 1,2% în SUA şi 0,6% în zona euro, în timp ce economia mondială va avansa cu 0,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici