Fitch: BCE să cumpere mai agresiv obligaţiuni de stat, pentru a evita colapsul cataclismic al euro

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să cumpere mai agresiv, de pe piaţa secundară, obligaţiunile de stat ale ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a susţine Italia şi pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizează David Riley, director în cadrul Fitch.

254 afișări
Imaginea articolului Fitch: BCE să cumpere mai agresiv obligaţiuni de stat, pentru a evita colapsul cataclismic al euro

Fitch: BCE să cumpere mai agresiv obligaţiuni de stat, pentru a evita colapsul cataclismic al euro (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Riley a arătat, într-o conferinţă cu investitorii în cadrul unui roadshow european, că prăbuşirea euro ar fi dezastruoasă pentru economia globală.

El a precizat că acesta nu este scenariul de bază al Fitch, însă ar putea deveni realitate dacă Italia nu găseşte o soluţie la problemele de ordin financiar cu care se confruntă.

"Sfârşitul euro ar fi un eveniment cataclismic. Euro este monedă de rezervă. Ce s-ar întâmpla în termeni de stabilitate politică şi financiară? Este greu de crezut că euro va supravieţui dacă Italia nu va reuşi să depăşească criza", a afirmat reprezentantul Fitch, precizând că, deşi Italia este considerată prea importantă din punct de vedere economic şi politic pentru a i se permite să se prăbuşească, mărimea economiei şi datoriile uriaşe acumulate ar putea face imposibilă salvarea ţării de la colaps.

Riley recomandă BCE să renunţe la atitudinea reticentă faţă de o intervenţie mai agresivă pe pieţele de obligaţiuni şi să nu se mai opună ideii ca fondul de urgenţă al zonei euro să se poată împrumuta direct de la supraveghetorul central.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici