S&P: Zona euro s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică în 2012, dacă BCE nu intervine decisiv

Zona euro s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică anul viitor, dacă BCE nu intervine decisiv pe pieţele financiare, însă pentru ca instituţia să poată acţiona în acest fel este necesar ca liderii europeni să adopte măsuri consistente la reuniunea de la Bruxelles, potrivit S&P.

299 afișări
Imaginea articolului S&P: Zona euro s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică în 2012, dacă BCE nu intervine decisiv

S&P: Zona euro s-ar putea confrunta cu o recesiune puternică în 2012, dacă BCE nu intervine decisiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia de evaluare financiară estimează la 40% probabilitatea unei recesiuni puternice în zona euro, inclusiv în ţări cu economie solidă, precum Germania, a declarat economistul şef pentru Europa al S&P, Jean-Michel Six.

Probabilitatea unei recesiuni de amploare mai redusă este de 60%. Astfel, economia euro s-ar putea contracta începând din trimestrul al patrulea al acestui an, cu o uşoară creştere în trimestrul al doilea din 2012, a spus Six.

"Rezolvarea acestei probleme trebuie să fie politică. Sper ca summit-ul să fie decisiv", a spus el.

BCE este singura instituţie cu suficiente resurse financiare pentru a putea opri contagiunea crizei datoriilor suverane, consideră economistul S&P.

"BCE este în faţa unei dileme. Este clar că banca este conştientă de riscul unei recesiuni majore în zona euro, dar nu poate interveni hotărât în piaţă până nu are asigurări de la state că vor respecta politicile anunţate", a spus Six.

La începutul acestei săptămâni, S&P a pus sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare ratingurile a 15 ţări din zona euro şi a anunţat că deciziile vor depinde de măsurile anunţate la reuniunea care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici