Fitch: România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media a 10 state din Europa Centrală şi de Est

România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constrânse pe termen scurt şi mediu atât de factori externi, cât şi interni.

366 afișări
Imaginea articolului Fitch: România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media a 10 state din Europa Centrală şi de Est

Fitch: România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,6%, egală cu media a 10 state din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Shutterstock)

Din cauza factorilor adverşi existenţi, obiectivele ambiţioase de reducere a deficitelor bugetare în perioada 2012-2013 vor fi dificil de îndeplinit, în pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscală.

În opinia Fitch, prevalenţa perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul şi centrul Europei care au aderat la UE în 2004 şi 2007, cu excepţia Sloveniei şi Ungariei, care au perspective negative, scot în evidenţă că ratingurile sunt bine susţinute la nivelurile actuale.

România are ratingul "BBB-" cu perspectivă stabilă din partea Fitch.

Agenţia anticipează că România şi regiunea ECE vor înregistra în 2012 o creştere economică de 1,6%. În 2011, ţările din regiune au consemnat o creştere medie a PIB de 3,1%.

FMI prognozează că România va înregistra în acest an un avans economic de 1,5%.

Amploarea cu care va încetini creşterea economică din regiune este similară cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al ţărilor ECE.

Pe ansamblu, Fitch consideră că 8 din cele 10 state din regiune vor avea creşteri economice în acest an. Pentru Cehia este anticipată stagnarea PIB, iar în cazul Ungariei o contracţie de 0,5%. Agenţia prognozează un avans economic de 2,8% în Polonia şi de 1,5% în Bulgaria.

Scenariul de bază luat în calcul de Fitch pentru economia Germaniei prevede o încetinire marcantă a creşterii exporturilor ţărilor ECE în acest an, urmată de o revenire parţială în 2013.

În pofida intenţiilor Chinei de a creşte investiţiile şi legăturile comerciale cu Europa Centrală şi de Est, este improbabil ca ţările din regiune să aibă beneficii semnificative pe termen scurt din diversificarea comerţului internaţional către Asia şi alte regiuni dinamice ale lumii.

Consumul privat şi cheltuielile guvernamentale vor fi constrânse de măsurile de austeritate, şomajul ridicat, nivelul ridicat al datoriilor în unele state şi reticenţa băncilor de creştere a activelor, în condiţiile în care băncile mamă sunt presate de autorităţile de reglementare să îşi consolideze capitalul, se arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici