FMI a evaluat greşit Cehia la începutul lui 2009, contribuind la percepţia negativă

FMI a efectuat o evaluare de slabă calitate a Cehiei la începutul anului trecut, contribuind astfel la valul de informaţii negative eronate care desenau un peisaj sumbru al situaţiei financiare a statului, a declarat Miroslav Singer, viceguvernator al băncii centrale de la Praga.

27 afișări
Imaginea articolului FMI a evaluat greşit Cehia la începutul lui 2009, contribuind la percepţia negativă

FMI a evaluat greşit Cehia la începutul lui 2009, contribuind la percepţia negativă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criticile lui Singer la adresa Fondului Monetar Internaţional (FMI), publicate luni în ziarul Haspodarske Novini, se adaugă atacului dur lansat la începutul lunii aprilie de către un alt viceguvernator al băncii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl.

Remarcile din 2 aprilie ale lui Hampl, care consideră că FMI a încercat să creeze o situaţie dificilă pentru a determina statele din Europa emergentă să ceară ajutorul creditorului de la Washington, au fost contrazise dur de FMI, în timp ce guvernatorul băncii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, s-a distanţat de aceste comentarii.

Spre deosebire de Hampl, Singer acuză Fondul, într-o opinie publicată de ziarul ceh, că greşelile FMI în regiune au fost determinate de lipsă de competenţă, şi nu de rea intenţie.

"A fost mai mult o combinaţie de panică, expertiză redusă, sau pur şi simplu o încercare de a găsi oriunde o problemă, şi poate mai mult în alte părţi decât în economiile dezvoltate ale principalilor acţionari ai Fondului", a arătat Singer.

Oficialul băncii Cehiei a continuat afirmând că FMI nu a luat nicio măsură pentru a semnala că informaţiile apărute anul trecut în presă privind expunerea Cehiei la creditele externe erau false, informaţii pe care banca centrală a încercat să le corecteze.

"Din contră, FMI s-a alăturat acestui val şi a contribuit la consolidarea lui (...) Pe lângă altele, Fondul a pregătit un raport privind problemele regiunii în cel mai critic moment pe care, sfidând practicile obişnuite, nu l-a furnizat şi statelor afectate pentru comentarii", notează Singer.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, Cehia nu avea practic credite de consum în monedă străină, iar băncile ceheşti serveau drept creditori companiilor-mamă, situaţie care a oferit stabilitate sistemului financiar local în timpul crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici