- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.01.2015, 13:31)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI, către Guvern: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal. SCRISOAREA trimisă autorităţilor române. REACŢIA premierului Ponta
FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.
Urmărește
5572 afișări
Andrea Schaechter (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele", se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanţelor, Darius Vâlvov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Rebelii sirieni au descoperit garajul lui Bashar al-Assad, după fuga acestuia din țară. Cum arată colecția sa impresionantă de mașini / Toată Siria sărbătorește prăbușirea regimului
-
Ministerul Finanţelor începe ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din 2024
-
Oamenii de ştiinţă anunţă că 2024 va fi cel mai călduros an de când se fac înregistrări oficiale
-
Ferrari şi Lamborghini printre zecile de maşini de lux găsite în garajul fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad
În document se precizează că o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.
"Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (...) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare", se mai arată în scrisoare.
În scrisoare se precizează că actualul proiect privind falimentul personal seamănă cu cel al Legii privind insolvenţa persoanelor fizice, discutat cu FMI şi Banca Mondială (BM) anul trecut.
"După cum vă amintiţi, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au trimis comentarii scrise pe marginea proiectului 'Legii privind insolvenţa persoanelor fizice', evidenţiind o serie de omisiuni, carenţe şi chestiuni ce necesitau clarificări", precizează autorii scrisorii.
Totodată, FMI şi BM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din Parlament privind convertirea împrumuturilor bancare în valute în moneda naţională la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa "întăririi stabilităţii sistemului financiar".
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale, propun ca aceste chestiuni să fie discutate cu prilejul următoarei misiuni FMI şi BM la Bucureşti, care va începe marţi.
Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
PSD doreşte ca Parlamentul să instituie, prin lege, un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor financiare şi a stabilit, în BPN, ca deputaţii să aibă o poziţie conformă acestei linii în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale, a declarat, luni, preşedintele PSD, Victor Ponta.
Ponta: FMI să discute legile conversiei şi insolvenţei cu Parlamentul. Nu am văzut scrisoarea lor
Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei şi insolvenţei, el arătând că Guvernul nu are acest lucru în program, că FMI trebuie să discute cu Parlamentul despe aceste acte normative şi că nu a văzut scrisoarea FMI.
Întrebat dacă va discuta cu FMI despre Legea conversiei creditelor şi cea a insolvenţei personale, Ponta a răspuns; ”Noi nu avem în program, dar dacă dânşii vor dori, trebuie să discute cu Parlamentul”
Întrebat despre scrisoarea trimisă de FMI Parlamentul, BNR şi ministerului Justiţiei despre aceste acte normative, Ponta a răspuns: ”Nu comentez”.
Întrebat, ulterior, care e poziţia sa, ca şef al Guvernului, faţă de această scrisoare, Ponta a replicat: ”Nu am văzut-o”.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, săptămâna trecută, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.
Comisia a decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă.
Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele patru aflate la comisie, să lucreze şi să adauge amendamente din celelalte, reprezentanţii PNL susţinând că trebuie să se înceapă cu proiectul PNL din 2010, în timp ce PSD susţine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.
Citește pe alephnews.ro: Bashar al-Assad și familia sa au fugit în Moscova, spun surse din Kremlin
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe