FMI: Creşterea economică a României va încetini la 5-6% în 2009

Creşterea economiei României va încetini de la cel puţin 8% în acest an la 5-6% în 2009, în contextul în care avansul creditelor începe să dea semne de temperare, a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România.

186 afișări
Imaginea articolului FMI: Creşterea economică a României va încetini la 5-6% în 2009

FMI: Creşterea economică a României va încetini la 5-6% în 2009

România a înregistrat, în acest an, o creştere economică rapidă, depăşind anticipările FMI şi ale multor analişti din mediul privat, evoluţie alimentată în principal de recolta agricolă excepţională, comentează Reuters.

Totuşi, avansul economic, susţinut de consum, va încetini probabil anul viitor, întrucât politica monetară restricţionistă afectează sectorul de creditare, iar situaţia din sectorul financiar internaţional influenţează negativ fluxurile de investiţii, a arătat FMI.

"Am crezut că dezvoltarea sectorului de creditare va încetini mai devreme, dar începem să observăm indicii privind o asemenea evoluţie acum. Va exista o încetinire e creşterii economice în 2009 din cauză că această rată nu este sustenabilă", a afirmat Fernandez-Ansola.

Oficialul FMI a arătat că economia românească, care a avansat cu 9,3% în trimestrul al doilea, cel mai mare ritm din UE, va creşte "chiar peste 8%" în acest an, faţă de 6% în 2007.

În primul semestru, creşterea economică a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările Guvernului indică, pentru întregul an, un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%.

Scenariul de bază prevede o creştere de 5-6% în 2009, dar există "o gamă largă de incertitudini legate de această perspectivă din cauză că este dificil de evaluat efectele pe care le vor avea turbulenţele actuale" asupra României, consideră Fernandez-Ansola.

"Am putea observa o încetinire mai semnificativă a economiei", a adăugat oficialul FMI.

Fernandez-Ansola a arătat că impactul crizei financiare internaţionale asupra economiei României va putea fi observat mai târziu.

"Finanţarea din străinătate devine mai scumpă şi intrările de capital vor încetini probabil, având în vedere incertitudinile existente. Acest lucru se va combina cu încetinirea consumului şi investiţiilor", a spus reprezentantul instituţiei internaţionale.

De asemenea, Fernandez- Ansola consideră că avansul exporturilor României s-ar putea reduce.

România finanţează o mare parte din consumul de pe piaţa locală prin intermediul investiţiilor străine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici