FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

Criza din Grecia s-ar putea întinde şi în Statele Unite, prin intermediul pieţelor interbancare, mai ales dacă sunt afectate băncile europene, au declarat, miercuri, oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI).

1019 afișări
Imaginea articolului FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fondurile mutuale (americane, n.r.) active pe pieţele interbancare au expunere în Europa", a afirmat John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, într-o conferinţă de presă.

Unii intermediari financiari din SUA depind de pieţele interbancare pentru a-şi asigura fonduri, dar Rezerva Federală americană asigură o sursă de finanţare disponibilă imediat, a dăugat Lipsky.

Riscul major al unei extinderi a crizei din Grecia vine din partea băncilor europene, consideră Gian Maria Milesi-Ferretti, economist la FMI.

"Canalul de transmisie prin intermediul fondurilor mutale de pe pieţele interbancare ar fi deschis, iar situaţia ar deveni şi mai periculoasă în cazul unei extinderi a crizei la băncile importante din Europa, deoarece acestea au o activitate importantă în dolari", a spus economistul FMI.

Parlamentul elen a aprobat, miercuri, un pachet de măsuri de austeritate în valoare de 28 de miliarde de euro, însă legea de implementare a acestuia şi un program de privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro vor fi votate joi.

Măsurile sunt ncesare pentru ca Grecia să primească o tranşă de 12 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, parte a pachetului de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro stabilite anul trecut. Guvernul elen are nevoie de finanţare externă pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici