FMI: Spania va rata ţinta de deficit bugetar pentru acest an

Spania va rata, probabil, ţinta de deficit bugetar pentru acest an, iar statul ar trebui să adopte reforme mai ample pentru a-şi reduce îndatorarea, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

175 afișări
Imaginea articolului FMI: Spania va rata ţinta de deficit bugetar pentru acest an

FMI: Spania va rata ţinta de deficit bugetar pentru acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul de la Madrid ar trebui să diminueze deficitul bugetar la 5,3% în acest an, de la 8,5% anul trecut. Mulţi economişti au afirmat că ţinta este nerealistă, informează BBC.

Potrivit FMI, Spania trebuie să strângă venituri din taxe şi să analizeze noi reduceri de cheltuieli. Totuşi, a avertizat instituţia internaţională, Spania nu ar trebui să-şi reducă deficitul prea rapid, având în vedere recesiunea foarte puternică şi şomajul deja ridicat.

Spania are cel mai ridicat şomaj din zona euro, cu aproape una din patru persoane fără loc de muncă.

Statul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute un program de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, cu fonduri de la statele zonei euro.

La începutul anului, guvernul a decis reduceri de cheltuieli de 27 de miliarde de euro, parte a unuia din cele mai dure programe de austeritate din istoria ţării.

Reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe au subminat, însă, recuperarea economică a ţării. Spania este din nou în recesiune, iar băncile au un deficit important de capital, având în vedere prăbuşirea pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici