Focarul de gripă aviară se extinde. Mai multe păsări infectate din Mureş au ajuns într-o gospodărie din alt judeţ

  • Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc din judeţul Harghita.
  • Păsările au fost cumpărate de la o fermă din Ungheni, judeţul Mureş, unde a fost diagnosticată gripa aviară de câteva zile.
332 afișări
Imaginea articolului Focarul de gripă aviară se extinde. Mai multe păsări infectate din Mureş au ajuns într-o gospodărie din alt judeţ

Focarul de gripă aviară se extinde

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc, judeţul Harghita, anunţă ANSVSA.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Harghita a impus imediat restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor.

„A fost finalizată eutanasierea păsărilor existente în gospodărie, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare, împreună cu resturile de furaje şi aşternutul contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată. În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie a circulaţiei persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport”, transmite sursa citată.

În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minim treizeci de zile.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că păsările au fost cumpărate de la ferma din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, unde a fost diagnosticată gripa aviară în data de 7 mai.

„Anchetele epidemiologice din judeţele Mureş şi Harghita sunt în desfăşurare, iar toate informaţiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală, condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea noului focar de gripă aviară pe teritoriul României. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, adaugă ANSVSA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici