Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul Centrofarm, cu un câştig de 4 milioane de lei

Fondul Proprietatea a ieşit, miercuri, din acţionariatul Centrofarm Bucureşti (CEOF), care adminstrează reţeaua de farmacii cu acelaşi nume, cu un câştig brut de peste patru milioane de lei, după ce a vândut la bursă acţiunile pe care le avea pentru 6,8 milioane lei.

82 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul Centrofarm, cu un câştig de 4 milioane de lei

Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul Centrofarm, cu un câştig de 4 milioane de lei (Imagine: MediafaxFoto)

"Fondul Proprietatea a vândut participaţia de 17,36% deţinuta la Centrofarm pentru preţul de 6,8 milioane lei, respectiv 6 lei pe acţiune. Câştigul brut aferent acestei tranzacţii este de 4,08 milioane lei, având în vedere costul istoric al participatiei de 2,7 milioane lei. Participaţia deţinuta la Centrofarm a fost evaluată de un evaluator independent, PricewaterhouseCoopers Management Consultants, la valoarea de piaţă recomandată de 4,6 milioane lei, respectiv 4 lei pe acţiune. Data evaluării este 31 august 2009", se arată într-un comunicat al Fondului.

Fondul spune că a vândut acţiunile deoarece în AGA din 11 noiembrie de la Centrofarm va fi discutată o majorare de capital, iar pentru a-şi păstra participaţia, trebuia să subscrie acţiuni de 2,3 milioane lei, în caz contrar cota i-ar fi scăzut la aproape 9,5%.

Totodată, FP motivează ieşirea din acţionariatul Centrofarm prin pierderile financiare înregistrate de firmă în ultimii patru ani.

Tranzacţia prin care FP a ieşit din acţionariatul Centrofarm a fost realizată la începutul şedinţei bursiere.

Cumpărătorul acţiunilor vândute de Fond nu a fost anunţat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Fondul Proprietatea a cerut în luna octombrie revocarea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al Centrofarm, la doar trei luni luni de la numirea actualilor administratori.

Centrofarm are un capital social de 13,7 milioane lei, divizat în 6,5 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei. Compania este controlată indirect de preşedintele CA, Bonte Alain Louis Michel Emile, care deţine prin intermediul firmei Generalcom Bucureşti, 74,06% din acţiunile Centrofarm.

Preşedintele CA al Centrofarm are 43,21% din titlurile Generalcom, iar firma Iberestate International Holding, înregistrată în Luxemburg, are 39,65% din titlurile Generalcom.

În primul semestru, cifra de afaceri a reţelei de farmacii a crescut cu 44%, la 67,7 milioane lei (16 milioane euro), iar pierderile au avansat de peste două ori, de la 2,9 milioane lei în intervalul ianuarie-iunie 2008 la 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro).

Centrofarm deţine o reţea de circa 60 de farmacii. Cei mai importanţi competitori ai firmei pe piaţa de profil sunt reţelele Sensiblu, Help Net, Dona, Catena şi City Pharma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici