Fondul Proprietatea suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni de peste 300 mil. lei, din cauza volatilităţii pieţelor

Fondul Proprietatea (FP) a suspendat, luni, procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare de titluri, decizia fiind luată ca urmare a "ajustărilor majore recente a preţurilor de pe piaţă de capital".

476 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni de peste 300 mil. lei, din cauza volatilităţii pieţelor

Fondul Proprietatea suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni de peste 300 mil. lei, din cauza volatilităţii pieţelor (Imagine: Shutterstock)

În cadrul acestei oferte, FP a anunţat intenţia de a cumpăra 430 de milioane de acţiuni proprii, cu o valoare de piaţă de peste 300 de milioane de lei (69 milioane de euro) în ziua anunţului. De obicei, astfel de oferte presupun un preţ mai ridicat decât cel din piaţă.

"Această decizie este luată că urmare a creşterii semnificative a volatilitaţii pieţelor financiare la nivel global care s-a manifestat după data la care a fost depusă cererea de aprobare a ofertei de cumpărare. Pentru a se asigura că oferta de cumpărare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru actionarii Fondului, administratorul Fondului va continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai favorabile", se arată într-un raport transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia a fost luată în contextul în care FP preferă să gestioneze cu prudenţă lichidităţile de care dispune şi gradul de îndatorare şi consideră important să fie prezent în piaţă prin achiziţii zilnice în limita permisă, a declarat pentru MEDIAFAX managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

"În actualele condiţii de piaţă volatile, este foarte important să fim prudenţi în ceea ce priveşte gestionarea cash-ului şi sa limităm gradul de îndatorare a Fondului. Administratorul Fondului doreşte să maximizeze valoarea pentru acţionarii Fondului prin reluarea răscumpărărilor zilnice de acţiuni şi GDRs, la BVB şi LSE, şi consideră că este important să fie în piaţa de zi de zi pentru a răscumpăra limita maximă permisă de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare din ultimele 20 de zile de tranzacţionare. Dorim sa existe mai multă stabilitate şi predictibilitate pe pieţe în viitor, împrejurări care ne-ar permite sa reîncepem procesul de ofertă. Decizia actuală legată de retragerea ofertei publice este de fapt o amânare până în momentul în care condiţiile din piaţă sunt mai favorabile", a afirmat el.

FP a depus luni cererea de suspendare a ofertei, după ce a transmis la 14 ianuarie ASF o solicitare de aprobare a ofertei. La momentul respecectiv, FP a informat că aşteaptă ca aprobarea ASF să fie primită în 10 zile lucrătoare, iar ulterior să fie anunţate detaliile, inclusiv preţul.

Fondul va relua va relua joi, 28 ianuarie, execuţia zilnică a programului de răscumpărare în ceea ce priveşte acţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti şi GDR - urile listate pe London Stock Exchange, se mai arată în comunicatul transmis de FP.

Fondul Proprietatea a început în septembrie cel de-al şaselea program de răscumpărare de acţiuni, în cadrul căruia poate achiziţiona aproape 8% din titluri. Perioada maximă de derulare a acestui program de răscumpărare expiră în dată de 15 noiembrie 2016.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se aflau luni în scădere cu 1,2% după primele tranzacţii, în timp ce declinul înregistrat de la începutul anului şi până la finele şedinţei de vineri se situează la 9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici