Fondul suveran al Norvegiei a scăzut în trimestrul al doilea, prima oară în trei ani

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 73 de miliarde de coroane (8,8 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, înregistrând primul declin în trei ani, din cauza evoluţiei negative a pieţelor globale de obligaţiuni şi acţiuni.

144 afișări
Imaginea articolului Fondul suveran al Norvegiei a scăzut în trimestrul al doilea, prima oară în trei ani

Fondul suveran al Norvegiei a scăzut în trimestrul al doilea, prima oară în trei ani (Imagine Mediafax Foto/AFP)

Fondul, cu active de 870 de miliarde de dolari, a scăzut cu 0,9% în trimestrul doi, pe fondul unui declin de 0,2% al acţiunilor deţinute şi de 2,2% al obligaţiunilor. Activele imobiliare ale fondului au crescut cu 2%, relatează Bloomberg.

"Investiţiile în active cu venituri fixe au fost afectate de creşterea randamentelor pe principalele pieţe ale fondului. În cazul acţiunilor, rezultatul a fost afectat de titlurile din Statele Unite", a declarat Yngve Slyngstad, director general al fondului.

Fondul cu sediul în Oslo, în care statul norvegian plasează majoritatea veniturilor din vânzările de petrol pentru a evita supraîncălzirea economiei, a început să scadă pe fondul prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potrivit băncii centrale a Norvegiei.

Slyngstad a mai avertizat că câştigurile fondului vor scăderea în condiţiile în care băncile centrale ale statelor dezvoltate au luat măsuri de stimulare a economiilor care au dus la reducerea randamentelor obligaţiunilor.

Cele mai mari deţineri de acţiuni ale fondului sunt formate din titluri Nestle, Apple şi Novartis, iar cele mai mari deţineri de obligaţiuni sunt în Statele Unite, Japonia şi Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici