Fondurile de pensii private au platit peste 1 mld. de lei catre 115.000 de beneficiari

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat plăţi în valoare de peste 1 miliard de lei (200 mil. euro) către un număr de aproape 115.000 de participanţi şi moştenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit statisticilor APAP

303 afișări
Imaginea articolului Fondurile de pensii private au platit peste 1 mld. de lei catre 115.000 de beneficiari

Fondurile de pensii private au platit peste 1 mld. de lei catre 115.000 de beneficiari

Cea mai mare parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 mil. lei), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 mil. lei). Numărul plăţilor efectuate este doar uşor diferit: 59.000 la Pilonul II, faţă de 55.000 la Pilonul III.

„Depăşirea unui volum de plăţi de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăţilor făcute şi ritmul în creştere al acestora pe măsură ce populaţia înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcţional, a lichidităţii fondurilor şi al performanţei investiţionale avute de la înfiinţare”, a declarat Radu Crăciun, Preşedintele APAPR.

Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanţii sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal în vigoare, singură sarcina fiscală asupra veniturilor încasate în urmă participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o baza neimpozabila de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici