Forbes avertizează: Facebook nu valorează 75 mld.dolari. Ar putea fi cea mai mare speculaţie a anului pe bursă

Facebook nu poate valora 75 de miliarde de dolari, cu atât mai puţin 100 de miliarde de dolari, întrucât diferenţa dintre capitalizare şi veniturile anuale ar fi puternic disproporţionată faţă de alte mari companii din IT, precum Google sau Apple, potrivit Forbes.

1266 afișări
Imaginea articolului Forbes avertizează: Facebook nu valorează 75 mld.dolari. Ar putea fi cea mai mare speculaţie a anului pe bursă

Forbes: Facebook nu valorează 75 mld.dolari. Ar putea fi cea mai mare speculaţie a anului pe bursă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La o evaluare de 75-100 de miliarde de dolari, acţiunile Facebook ar putea fi cele mai bune candidate din acest an pentru speculaţii financiare prin vânzare în lipsă, scrie revista americană.

Într-o tranzacţie în lipsă ("short selling"), un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperând că valoarea acestora se va diminua înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul sau pierderea acestuia.

Facebook a avut venituri de 3,7 miliarde de dolari, iar o capitalizare de 75 de miliarde de dolari ar însemna că acţiunile se tranzacţionează la de 20 de ori veniturile.

Companiile IT care înregistrează creştere puternică se tranzacţionează la cotaţii care dau, în medie, o capitalizare de 6,8 ori mai mare decât veniturile.

Pentru a valora 75 de miliarde de dolari, Facebook ar trebui să fie evaluată la de trei ori mai mult faţă de alte companii IT cu dezvoltare puternică. Imposibil, scrie Forbes, întrucât este vorba de Apple, Google sau Amazon.

Dacă ar fi evaluată ca un multiplu al veniturilor, la fel ca în cazul altor giganţi IT, Facebook ar avea o capitalizare de circa 26 miliarde de dolari şi nu de 75 de miliarde de dolari.

În plus, Facebook a avut un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 2,3 miliarde de dolari, iar la o capitalizare de 75 miliarde de dolari compania ar avea un preţ de 32 de ori EBITDA.

În rândul marilor companii IT cu dezvoltare rapidă, raportul în tranzacţii este de circa 18,6 ori EBITDA estimat pe acest an.

Dacă acţiunile Facebook se vor vinde la de 18,6 ori EBITDA, precum în cazul celor mai importanţi competitori, compania ar fi evaluată la aproximativ 43 miliarde de dolari.

Pe bursă, Facebook ar trebui să valoreze 26-42,6 miliarde de dolari. Dacă Wall Street va face o medie între valoarea calculată după venituri şi cea după EBITDA, atunci preţul companiei s-ar situa la circa 34,5 miliarde de dolari. Nu 75 miliarde de dolari şi nici pe departe 100 de miliarde de dolari, scrie Forbes.

Facebook a depus miercuri, la New York, prospectul preliminar pentru listarea companiei la bursă, operaţiune prin care ţinteşte o finanţare de 5 miliarde de dolari şi ar putea atrage, potrivit estimărilor analiştilor, până la 10 miliarde de dolari.

Cu 845 milioane de utilizatori activi şi plasată printre liderii publicităţii online, Facebook este una dintre cele mai aşteptate oferte publice iniţiale din industria internetului în ultimii ani, entuziasmul propagat de eveniment printre investitori rivalizând atmosfera din perioada freneziei "dotcom" de la începutul anilor 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici