FT: Activităţile economice în zona euro au scăzut semnificativ, conform datelor mediilor de afaceri

Economia zonei euro şi-a redus în mod semnificativ ritmul, potrivit unei evaluări a mediilor de afaceri care indică stagnarea creşterii în sectorul serviciilor şi diminuarea presiunii preţurilor, informează cotidianul Financial Times.

413 afișări
Imaginea articolului FT: Activităţile economice în zona euro au scăzut semnificativ, conform datelor mediilor de afaceri

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Indexul managerilor privind achiziţiile (PMI), o evaluare asupra activităţilor din domeniile producţiei şi serviciilor, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, cu un punctaj de 50,3, faţă de 52,8 în luna mai. Este sub nivelul de 52,5, prognozat de economişti într-un sondaj al agenţiei Reuters.

"Prin scăderea spre limita de 50, care diferenţiază contracţia economică de expansiune, datele ridică dubii asupra speranţelor relansării economice în zona monedei unice, din care fac parte 20 de state UE, după două trimestre de contracţie economică uşoară", notează Financial Times.

"Este o scădere severă. Arată că prognozele Băncii Centrale Europene (BCE) au fost exagerat de optimiste. Ne îndreptăm în mod clar spre un nou trimestru slab, asociat din nou cu o posibilă recesiune", afirmă Carsten Brzeski, economist la Banca olandeză ING.

Banca Centrală Europeană (BCE) anticipase că valoarea PIB-ului zonei euro va evolua cu 0,9% anul acesta.

Economiştii cred că noile date PMI îi vor face pe membrii Consiliului Guvernatorilor BCE mai prudenţi în privinţa aplicării unor noi majorări ale dobânzii de referinţă după cea pe care BCE o consideră "foarte probabilă" în iulie.

"Datele nu sunt deloc bune", afirmă Claus Vistesen, economist la Grupul Pantheon Macroeconomics, subliniind că noile cifre indică menţinerea creşterii economice "limitate" în zona euro în trimestrele doi şi trei din 2023.

Evaluarea PMI arată o scădere accentuată a activităţilor în sectorul serviciilor, care avusese până acum rezultate pozitive pentru economia zonei euro. Costurile de producţie au avut cel mai intens ritm de scădere de după iulie 2009, sugerând că declinul recent al preţurilor industriale în zona euro, de minus 3,2%, probabil va continua. Însă costurile de producţie au continuat să crească peste medie în domeniul serviciilor.

Salariile angajaţilor din zona euro au crescut cu 5% în ultimul an, iar rata şomajului a scăzut la nivelul-record de 6,5%. Inflaţia în zona euro s-a redus la 6,1% în mai, iar datele pentru săptămâna viitoare ar urma să arate o nouă scădere, până la 5,7%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici