FT: Uniunea Europeană va da prima amendă gigantului Apple în urma unei plângeri depuse de Spotify

Uniunea Europeană urmează să aplice prima amendă din istorie gigantului tehnologic Apple pentru că ar fi încălcat legislaţia UE privind accesul la serviciile de streaming audio, afirmă surse citate de Financial Times.

811 afișări
Imaginea articolului FT: Uniunea Europeană va da prima amendă gigantului Apple în urma unei plângeri depuse de Spotify

Amenda, care se situează în jurul sumei de 500 de milioane de euro şi care ar urma să fie anunţată la începutul lunii viitoare, reprezintă punctul culminant al unei anchete antitrust a Comisiei Europene, care urmăreşte să afle dacă Apple şi-a folosit propria platformă pentru a-şi favoriza serviciile în detrimentul concurenţilor.

Ancheta investighează dacă Apple a împiedicat aplicaţiile să informeze utilizatorii de iPhone cu privire la alternativele mai ieftine de acces la abonamente muzicale în afara App Store. Ancheta a fost lansată după ce aplicaţia Spotify a depus o plângere oficială la autorităţile de reglementare în 2019.

Comisia va decide că acţiunile Apple sunt ilegale şi contravin regulilor blocului care impun concurenţa pe piaţa unică, au declarat pentru Financial Times persoanele care cunosc cazul. Aceasta va interzice practica Apple de a bloca serviciile de muzică pentru a permite utilizatorilor din afara App Store-ului său să treacă la alternative mai ieftine.

UE va acuza Apple că abuzează de poziţia sa puternică şi că impune rivalilor practici comerciale anticoncurenţiale, au declarat sursele FT, adăugând că UE va spune că termenii gigantului tehnologic sunt "condiţii comerciale neloiale".

Aceasta este una dintre cele mai importante sancţiuni financiare aplicate de UE marilor companii de tehnologie. O serie de amenzi împotriva Google, aplicate pe parcursul mai multor ani şi care se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro, sunt contestate în instanţă.

În timp ce Apple nu a mai fost amendată până acum de Bruxelles pentru încălcări ale normelor antitrust, compania a fost sancţionată în 2020 cu o amendă de 1,1 miliarde de euro în Franţa pentru un presupus comportament anticoncurenţial. Sancţiunea a fost revizuită la 372 de milioane de euro în urma unui apel.

Acţiunea UE împotriva Apple va reaprinde războiul dintre Bruxelles şi Big Tech, într-un moment în care companiile sunt obligate să arate cum respectă noile norme istorice menite să deschidă concurenţa şi să permită rivalilor mici din domeniul tehnologiei să prospere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici