G20: Miniştrii finanţelor, reuniţi în Japonia, au convenit noi reguli pentru impozitarea giganţilor din tehnologie, cum sunt Facebook, Google sau Amazon/ Avertisment asupra intensificării tensiunilor comerciale şi geopolitice

Grupul de miniştri de finanţe din G20 a convenit duminică asupra unui set de reguli comune pentru a elimina lacunele folosite de gigantii tehnologici globali cum ar fi Facebook pentru reducerea taxele plătite, arată o versiune finală a comunicatului grupului obţinut de Reuters.

705 afişări
Imaginea articolului  G20: Miniştrii finanţelor, reuniţi în Japonia, au convenit noi reguli pentru impozitarea giganţilor din tehnologie, cum sunt Facebook, Google sau Amazon/ Avertisment asupra intensificării tensiunilor comerciale şi geopolitice

Miniştrii finanţelor din G20 au convenit noi reguli pentru impozitarea giganţilor din tehnologie

Facebook, Google, Amazon şi alte companii de tehnologie de vârf se confruntă cu critici pentru faptul că îşi reduc sumele datorate statelor prin diverse inginerii fiscale.

Noile norme ar însemna sarcini fiscale mai mari pentru marile companii multinaţionale, dar ar face şi mai dificil pentru ţări ca Irlanda să atragă investiţii străine directe, cu promisiunea unor rate de impozitare ultra-scăzute.

Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre susţinătorii cei mai vocali ai propunerilor de impozitare a companiilor mari de tehnologie. Acest lucru a aşezat cele două state într-o poziţie oarecum divergentă cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că firmele americane sunt arătate cu degetul înr-un mod incorect, în cadrul discuţiilor legate de codul impozitării companiilor cu extindere globală.

Marile companii de internet declară că respectă regulile fiscale, dar plătesc impozite mici în Europa, de obicei prin canalizarea vânzărilor prin ţări precum Irlanda şi Luxemburg, care au regimuri fiscale relaxate.

Dezbaterea grupului G20 privind modificările aduse codului fiscal se concentrează pe doi piloni. Primul priveşte impozitarea unei societăţi în ţara în care bunurile sau serviciile sale sunt vândute, chiar dacă nu are o prezenţă fizică acolo. În cazul în care companiile încă mai pot găsi o modalitate de a evita plata impozitelor, cu ajutorul paradisurilor fiscale, ţările ar putea aplica o rată minimă de impozitare globală, care va fi convenită în cadrul celui de-al doilea pilon.

La începutul acestui an, ţările au convenit asupra unei foi de parcurs destinate revizuirii normelor fiscale internaţionale, care au fost depăşite de dezvoltarea comerţului digital.

Miniştrii de Finanţe din G29 s-au reunit în acest week-end la Fukuoka, în Japonia.

Miniştrii finanţelor din G20 avertizează asupra intensificării tensiunilor comerciale şi geopolitice

 

Miniştrii finaţelor din G20 – grupul celor mai industrializate state, reuniţi la Fukuoka, Japonia, au avertizat duminică asupra intensificării tensiunilor comerciale şi geopolitice, fără a insiste asupra nevoii stringente de a le rezolva, arată un proiect de comunicat obţinut de Reuters.

În acelaşi timp documentul apreciază că economia globală va continua să crească.

După negocierile dure, care apropae au eliminat posibilitatea emiterii unui comunicat, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au prezentat un document asemănător celui emis în Buenos Aires, în decembrie anul trecut. "Creşterea globală pare să se stabilizeze şi va creşte moderat în acest an şi în 2020", indică proiectul final, văzut de Reuters.

La summitul G20 din Buenos Aires, în decembrie 2018, a fost convenit un armistiţiu comercial de cinci luni între Statele Unite şi China, pentru negocieri care să pună capăt războiului lor comercial. Însă aceste discuţii s-au lovit de un impas luna trecută, determinând ambele părţi să impună taxa vamale mai mari.

Din textul comunicatului a fost eliminată formularea "recunoaştem necesitatea rezolvăriii stringente de rezolvare a tensiunilor comerciale", care apărea într-un proiect ade document care a fost dezbătut sâmbătă.

Eliminarea ar fi fost solicitată de Statele Unite. Declaraţia nu conţine, de asemenea, nici recunoaşterea faptului că disputele comerciale afectează ceşterea economică globală.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat săptămâna trecută că disputele comerciale ar putea afecta creţterea economică de anul viitor.

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping se vor întâlni la summitul G20 din perioada 28-29 iunie ce va avea loc la Osaka.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici