G20 şi FMI ar putea eşua în soluţionarea dezechilbirelor economiei globale

Eforturile G20 de a soluţiona dependenţa economiei globale de consumul din SUA şi de resursele financiare acumulate de China din excedentul de cont curent ar putea eşua, deoarece FMI nu dispune de puterea de a-şi impune recomandările, consideră ultimii trei economişti şefi ai Fondului.

26 afișări
Imaginea articolului G20 şi FMI ar putea eşua în soluţionarea dezechilbirelor economiei globale

G20 şi FMI ar putea eşua în soluţionarea dezechilbirelor economiei globale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţi ai FMI se vor întâlni în acest weekend cu miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din statele G20 pentru a desena un program de măsuri destinate să echilibreze următoarea repriză de creştere a economiei mondiale.

Principalele obiective pe care se vor axa discuţiile sunt evitarea "distorsiunilor" precum deficitul comercial uriaş al Statelor Unite şi excedentul de cont curent al Chinei, factori care se numără, potrivit economiştilor, pritnre principalele cauze ale celei mai severe recesiuni globale de după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Bloomberg.

Însă există riscuri mari ca guvernele să promită că îşi vor "schimba în bine metodele" şi să ignore sfaturile Fondului Monetar Internaţional, au arătat în trei interviuri separate Kenneth Rogoff, Raghuram Rajan şi Simon Johnson, economişti şefi ai FMI în perioada 2001-2008.

FMI a mai încercat în 2006, însă fără succes, să abordeze dezechilbrele din comerţul global, iar instituţia financiară internaţională nu dispune nici acum de instrumentele care i-ar permite să-şi impună recomandările, potrivit celor trei experţi.

"Sunt destul de sceptic. Întrebarea este care vor fi punctele de presiune disponibile, şi nu văd nici unul", a declarat Johnson, care predă în prezent la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, SUA.

Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din statele G20, inclusiv secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, încep vineri la St. Andrews, Scoţia, două zile de discuţii pe tema dezechilibrelor din economia globală.

Liderii încearcă să evite repetarea scenariului ultimei perioade de expansiune economică, dominată de consumul din SUA şi "explozia" exporturilor din Asia.

Rogoff, acum profesor la Universitatea Harvard, consideră că FMI este cea mai recomandată instituţie pentru monitorizarea şi propunerea de măsuri pentru corectarea dezechilbrelor.

Rajan, care predă la Universitatea din Chicago, anticipează că liderii politici se vor opune schimbărilor.

"Orice schimbare de asemenea magnitudine implică multe dificultăţi. Calculul politic nu preferă niciodată neplăcerile pe termen scurt celor pe termen lung, ceea ce ar fi însă necesar pentru a reuşi reechilibrarea. Cu cât ignorăm problema mai mult timp, cu atât vom amâna soluţionarea ei şi crearea unui mediu propice pentru rezolvarea chestiunilor care vor apărea în viitor", a afirmat acesta.

Dacă guvernele marilor puteri ale lumii decid să ignore sugestiile FMI, instituţia "nu poate face prea multe", avertizează şi Rogoff.

"Atât timp cât China este dispusă să furnizeze Statelor Unite mult capital la dobânzi reduse, nu ne putem aştepta ca americanii să strângă cureaua prea curând", a arătat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici