Gazprom ameninţă cu reducerea livrărilor de gaze către Belarus

Preşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat vineri că va reduce livrările de gaz rusesc către Belarus, ţară de tranzit pentru exporturile de gaze către Europa, dacă Minskul nu plăteşte o datorie de 244 de milioane de dolari.

17 afișări
Imaginea articolului Gazprom ameninţă cu reducerea livrărilor de gaze către Belarus

Preşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datoria Belarusului se ridică la 244 de milioane de dolari şi am trimis o scrisoare prin care le-am cerut să o plătească", a declarat Miller, în urma unei adunări generale a acţionarilor Gazprom.

"Contractul în vigoare prevede posibilitatea unei reduceri a volumului livrărilor" ruseşti şi o "acţiune în faţa tribunalelor", a continuat el, adăugând că speră într-un "răspuns constructiv" din partea belaruşilor.

Prim-vicepremierul belarus Vladimir Semaşko declarase puţin mai devreme că ţara sa îşi va plăti datoria începând din august.

"Vom începe să ne plătim datoriile începând din luna august", a declarat Semaşko, în faţa deputaţilor belaruşi de la Minsk.

Gazprom a trimis la mijlocul lunii iunie o scrisoare la Beltransgaz, compania publică belarusă de gaze, solicitând plata datoriilor pentru livrarea de gaze pe perioada ianuarie-aprilie.

Potrivit unui consilier al ambasadei Rusiei la Minsk, citat de agenţia Interfax, Belarusul urma să-şi plătească această factură înainte de 23 iunie.

Aproximativ 20 la sută din exporturile de gaze ruseşti către UE tranzitează Belarusul, fiind în principal destinate Poloniei, Germaniei şi Lituaniei. Restul trece prin Ucraina.

Relaţiile dintre Moscova şi Minsk sunt foarte tensionate de câteva săptămâni din cauza unui conflict comercial legat de produsele lactate din Belarus, dar şi din cauza dorinţei afişate de Minsk de a se apropia de Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici