Gazprom ameninţă Ucraina cu sistarea livrărilor de gaz

Compania rusă Gazprom a ameninţat joi cu sistarea livrărilor de gaz către Ucraina începând cu 11 februarie, dacă Kievul nu îşi achită datoriile.

2 afișări
Imaginea articolului Gazprom ameninţă Ucraina cu sistarea livrărilor de gaz

Gazprom ameninţă Ucraina cu sistarea livrărilor de gaz

Gazprom susţine că Ucraina îi datorează 1,5 miliarde de dolari pentru livrările de gaz şi că va suspenda alimentarea începând cu săptămâna viitoare.

"Dacă partea ucraineană nu reglementează această problemă luni, compania Gazprom va fi nevoită să oprească livrările de gaz spre Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, într-un comunicat.

Gazprom, cel mai important producător de gaz din lume, alimentează un sfert din necesităţile Europei, via Ucraina şi Belarus.

Mai multe dispute anterioare au dus la reducerea alimentării cu gaz în Europa, însă, potrivit Uniunii Europene, compania Gazprom a dat asigurări de această dată că acest lucru nu se va întâlmpa.

Rusia a fost implicată în mai multe dispute cu ţări care găzduiesc conducte de gaz. Noul Guvern ucrainean a declarat recent că intenţionează să revizuiască termenii acordului cu Rusia, în timp ce preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko urmează să viziteze Moscova marţi.

Aceste dispute accentuează temerile în Europa privind alimentarea cu gaz, în mijlocul iernii, însă Comisia Europeană a precizat că Gazprom a dat asigurări că disputa cu Ucraina nu va afecta livrările pentru Uniunea Europeană.

Circa 80 la sută din exporturile de gaz în Europa trec pe teritoriul Ucrainei.

"Gazprom a dat chiar asiguri că livrările de gaz în Uniunea Europeană nu vor fi suspendate", a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept parazite statele tranzitate de conductele de gaz, care au beneficiat de energie rusă mai iefitnă, afirmând că Rusia ar trebui să stopeze alimentarea lor.

Analiştii susţin însă că Rusia vrea să se asigure că nu îşi va ştirbi reputaţia de furnizor viabil de gaz în Europa.

Rusia a impus prima serie de măriri a preţului la gaz pentru Ucraina la începutul lui 2006. O dispută privind preţul a suspendat atunci livrările şi alimentarea clienţilor europeni ai companiei Gazprom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici