Germania ar putea să fi câştigat un aliat în conducerea BCE, după intrarea Letoniei în zona euro

Letonia, nou intrată în zona euro, ar putea fi un aliat în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, în lupta sa împotriva unei politici monetare pe care o consideră prea riscantă.

119 afișări
Imaginea articolului Germania ar putea să fi câştigat un aliat în conducerea BCE, după intrarea Letoniei în zona euro

Germania ar putea să fi câştigat un aliat în conducerea BCE, după intrarea Letoniei în zona euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Guvernatorul băncii centrale letone, Ilmars Rimsevics, a intrat în consiliul guvernatorilor BCE în urma adoptării euro de către Letonia, la 1 ianuarie. El este cunoscut pentru apelurile sale de reducere a cheltuielilor bugetare şi de adoptare a reformelor structurale de către Letonia, în timpul crizei financiare, similare cu opiniile lui Weidmann, care a avertizat că finanţarea ieftină poate deraia eforturile fiscale, relatează Bloomberg.

Cu dobânzi la minime record, un şomaj aproape de un nivel ridicat istoric şi cu creditarea în scădere, oficialii BCE discută până unde pot merge măsurile monetare.

Un sfert din membrii consiliului guvernatorilor s-au opus în noiembrie reducerii dobânzii de politică monetară, iar venirea la BCE a lui Rimsevics, care a susţinut reducerea cheltuielilor bugetare şi majorări de taxe echivalente cu 16% din PIB-ul Letoniei, în 2008 şi 2009, ar putea face ca deciziile de relaxare a politicii monetare să fie luate mai greu.

"Îmi pot imagina că guvernatorul băncii centrale letone, Rimsevics, va sublinia că există limite în privinţa politicii monetare. Mă aştept ca el să susţină continuarea disciplinei bugetare în zona euro", a declarat Andrew Bosomworth, director general la Pacific Investment Management în Munchen.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipează că BCE va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 0,25%, la şedinţa de joi.

Rimsevics a fost reales anul trecut în funcţia de guvernator al băncii centrale din Letonia, pentru al treilea mandat de şase ani. Letonia a devenit al 18-lea membru al zonei euro şi este al patrulea stat din fostul bloc sovietic care a adoptat moneda unică, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Potrivit estimărilor, economia letonă va înregistra în acest an o creştere de 4,1%, cea mai rapidă din UE. În 2009, PIB-ul Letoniei s-a contractat cu 18%, dar ulterior ţara a returnat FMI un împrumut de 7,5 miliarde de euro şi a revenit pe piaţa obligaţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici