Google renunţă la producţia unui telefon şi la lansarea altor două în China

Google a renunţat, unilateral, la producţia telefonului gPhone în colaborare cu China Unicom şi alte două companii chineze şi a amânat lansarea în China a unui telefon prevăzut cu tehnologie Android, în urma problemelor legate de atacurile hackerilor şi cenzură.

16 afișări
Imaginea articolului Google renunţă la producţia unui telefon şi la lansarea altor două în China

Google renunţă la producţia unui telefon şi la lansarea altor două în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China Unicom a anunţat într-o notă internă că Google nu va mai acorda autorizaţia de cooperare în domeniul conţinutului prin folosirea mărcilor şi aplicaţiilor sale, potrivit site-ului chinatechnews.com şi Reuters.

De asemenea, a fost anulată lansarea primului Google Phone în China, programată iniţial pentru 20 ianuarie.

Motorola şi Samsung, participanţi la acest proiect, au primit notificări din partea Google în vederea eliminării tuturor elementelor legate de Google de pe telefoanele implicate în cooperarea cu China Unicom.

Google nu a limitat utilizarea platformei Android, dar a cerut ca telefoanele produse în cooperare cu compania chineză să nu aibă logo-ul Google.

China Unicom este şi partener al Apple pentru iPhone, care a fost lansat pe piaţa chineză în 2009.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că reprezentanţii Google vor pentru clienţii lor "o experienţă pozitivă" cu produsele sale, dar acest fapt ar fi dificil din cauza publicităţii negative care are loc în China în prezent.

Google a anunţat, săptămâna trecută, că sistemul său şi cele ale altor 20 de companii au fost atacate de hackeri din China şi a avertizat că s-ar putea retrage din această ţară.

De asemenea, Google a anunţat că nu mai vrea să cenzureze site-ul de căutare Google.cn din China, intenţionând să discute cu autorităţile în acest sens.

Sistemul de sursă deschisă Android a fost adoptat şi de operatorii de telefonie mobilă OPhone al China Mobile şi Mini3 al Dell, la sfârşitul anului trecut.

Analiştii consideră că în lipsa motorului de căutare, cea mai importantă activitate a Google în China, compania ar putea să aibă dificultăţi să îşi păstreze poziţia pe cea mai mare piaţă de Internet la nivel mondial, în funcţie de numărul de utilizatori.

Disputa ar putea tensiona relaţiile dintre China şi Statele Unite, marcate deja de probleme legate de cotaţia yuanului, chestiuni comerciale, vânzările de armamant ale SUA în Taiwan şi politica în domeniul schimbărilor climatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici