Google şi France Telecom ar putea face un acord în privinţa traficului de date

Google şi France Telecom poartă negocieri care pot conduce la un acord de colaborare privind reducerea impactului traficului de date asupra reţelelor de telecomunicaţii, au afirmat două surse apropiate discuţiilor, citate de Bloomberg.

154 afișări
Imaginea articolului Google şi France Telecom ar putea face un acord în privinţa traficului de date

Google şi France Telecom ar putea face un acord în privinţa traficului de date (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile vizează reţelele de telefonie fixă şi mobilă operate de France Telecom, iar un acord s-ar concentra mai probabil pe colaborare tehnologică şi cercetare, decât pe plata unor compensaţii financiare de către Google, au afirmat sursele.

Grupul France Telecom, prezent în România prin Orange, se numără printre operatorii din domeniu care încearcă să ajungă la înţelegeri cu grupuri IT precum Google sau Apple, despre care susţin că încarcă excesiv reţelele de telecomunicaţii, fără a contribui suficient la întreţinerea acestora. Cantitatea traficului de date pe telefoane mobile creşte cu 5% în fiecare săptămână, din cauza accesării pe internet a înregistrărilor video, precum cele de pe YouTube, a afirmat directorul general al France Telecom, Stephane Richard.

"Toată lumea se confruntă cu provocări pe termen lung. Grupurile cu operaţiuni pe internet afirmă că întâmpină dificultăţi din cauza pirateriei, în timp ce operatorii telecom trebuie să analizeze necesarul de investiţii raportat la venituri", a declarat directorul de relaţii publice al Vodafone, Richard Feasey, într-un interviu acordat Bloomberg, duminică, la Atena.

Oficialii Google şi France Telecom contactaţi au refuzat să comenteze.

În timp ce operatorii telecom preferă de obicei plăţile directe de către furnizorii de conţinut online, supraîncărcarea reţelelor poate fi redusă cu noi tehnologii, notează Bloomberg.

Numărul conexiunilor de date pentru telefoane mobile va creşte, în medie, cu 15% anual în Europa de Vest, pentru a ajunge la 270 milioane în 2014, însă veniturile pe utilizator final vor înregistra un declin de circa 1% pe an, potrivit estimărilor firmei de cercetare IDC.

Operatorii de reţele telecom, precum France Telecom, Telecom Italia, Telefonica şi Deutsche Telekom, foste monopoluri de stat, încearcă să convingă investitorii că reprezintă mai mult decât simple canale pentru companiile de comerţ pe internet care susţin creşterea cererii pentru telefoane ce dispun de capacităţi tot mai mari pentru transfer de date.

Grupurile din domeniul telecom au pierdut cursa pentru magazine online de aplicaţii în faţa Google şi Apple, dar încearcă acum să ofere sisteme de plată prin care utilizatorii pot cumpăra orice de la lapte până la unt şi haine prin folosirea smartphone-ului, potrivit Bloomberg.

"Google este mare, dar nu are o relaţie de facturare cu 99% din clienţii săi", a declarat, în februarie, directorul pentru tehologie şi inovaţie al Deutsche Telekom, Ed Kozel.

Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobil, cu 10,3 milioane de clienţi şi venituri de 222 milioane de euro la finele primului trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici