Gradul de încărcare a conductelor Transgaz este la cota minimă, de atenţie, în condiţii de ger

Pe fondul unui consum intens de gaze şi în condiţii de ger, Sistemul Naţional de Transport (SNT) se află în prezent la cote minime de încărcare, dar încă nu e cazul unor intervenţii specifice situaţiilor de risc, reiese din datele publicate marţi de Transgaz, administratorul reţelei de conducte.

234 afișări
Imaginea articolului Gradul de încărcare a conductelor Transgaz este la cota minimă, de atenţie, în condiţii de ger

Gradul de încărcare a conductelor Transgaz este la cota minimă, de atenţie, în condiţii de ger

Un grad optim de încărcare este de 41 de milioane de metri cubi, iar stările de dezechilibru apar când încărcarea este sub 38 de milioane de metri cubi sau peste 46 mil. mc. Marţi, încărcarea este la cota minimă de atenţie de 38,05 milioane de metri cubi, iar pe 20 februarie aceasta fusese la 37,9 milioane de metri cubi, arată datele Transgaz.

Potrivit administratorului reţelei de transport, limitele de funcţionare ale SNT, în funcţie de indicatorul numit „Line Pack” (volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport), în sezonul rece (octombrie-aprilie), sunt următoarele:
- starea optimă a SNT: LP = 41 ± 1 mil. mc
- starea normală a SNT: LP = 38 ÷ 44 mil. mc
- stări de dezechilibru pentru SNT: LP este cuprins între 33 şi 38 mil. mc sau LP este cuprins între 44 şi 46 mil. mc
- stări de risc pentru SNT: LP < 33 mil. mc sau LP > 46 mil. mc.

„Starea de dezechilibru pentru SNT, aşa cum este menţionată mai sus, nu are ca şi consecinţă efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul naţional de transport gaze, ci este o consecinţă directă a unor stări şi consumuri excepţionale”, precizează Transgaz, la rubrica de pe site în care se monitorizează valorile Line Pack.

O astfel de clasificare stabileşte punctul de plecare de la care Operatorul Sistemului Naţional de Transport începe să ia măsurile prevăzute de regulamentele europene şi legislaţia naţională, în vederea menţinerii în parametrii optimi transportul de gaze la nivel naţional, mai arată transportatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici