Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI pentru pachetul de ajutor financiar

Grecia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un pachet de finanţare în valoare de mai multe miliarde de euro, însă acesta va necesita sacrificii majore din partea populaţiei, a declarat, duminică, premierul George Papandreou, citat de Reuters.

54 afișări
Imaginea articolului Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI pentru pachetul de ajutor financiar

Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI pentru pachetul de ajutor financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro se vor reuni duminică, la ora 14:00 GMT (17:00 ora României), pentru a discuta despre pachetul de finanţare pentru Grecia care ar putea ajunge până la 120 de miliarde de euro în trei ani. Analiştii se aşteaptă ca oficialii europeni să aprobe ajutorul pentru statul elen.

"Am construit mecanismul de sprijin din nimic. Acum câteva zile am cerut activarea mecanismului, iar azi ratificăm acordul. Este un pachet de sprijin fără precedent pentru un sacrificiu fără precedent din partea poporului elen", a spus Papandreou.

Dacă populaţia nu este pregătită să facă sacrificii, ţara va intra în faliment, a avertizat premierul.

"Aceste măsuri de austeritate ne vor oferi timp pentru a face schimbări importante", a adăugat el.

Grecia este primul stat din zona euro salvat de statele membre ale uniunii monetare, măsură descurajată de tratatele care stau la baza UE, însă considerată necesară pentru salvarea monedei euro.

Guvernul de la Atena, UE şi FMI speră ca acordul să tempereze criza care a afectat pieţele financiare din întreaga lume şi ameninţă cu extinderea la alte state din zona euro, precum Portugalia sau Spania.

Mii de persoane au protestat de 1 mai la Atena faţă de măsurile de austeritate, considerând că acestea vor afecta populaţia săracă şi vor adânci recesiunea.

"Nu juntei FMI! Mâinile jos de pe drepturile noastre! Afară cu FMI şi Comisia Europeană!", au scandat manisfestanţii.

Mai mult de jumătate din greci ar protesta în stradă dacă guvernul acceptă măsurile de austeritate, potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul Proto Thema.

Economiştii consideră că dacă statele din zona euro nu vor reuşi să calmeze temerile pieţelor financiare, ar putea ajunge să suporte costuri de circa 500 de miliarde de euro pentru salvarea din criză a mai multor ţări.

Agenţiile de rating au revizuit în scădere calificativele Portugaliei şi Spaniei, state care ar putea deveni noi ţinte pentru speculaţiile financiare în cazul în care nu-şi rezolvă problemele legate de deficitele bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici