Grecia a finalizat recapitalizarea cu 18 miliarde de euro a marilor bănci, care redobândesc accesul la BCE

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro către cele mai mari patru bănci greceşti, a anunţat ministerul Finanţelor de la Atena, instituţiile de credit redobândind astfel accesul la operaţiunile de refinanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

598 afișări
Imaginea articolului Grecia a finalizat recapitalizarea cu 18 miliarde de euro a marilor bănci, care redobândesc accesul la BCE

Grecia a finalizat recapitalizarea cu 18 mld. euro a marilor bănci, care redobândesc accesul la BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro, transmite Reuters.

Injecţia a fost efectuată prin obligaţiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiară şi a consolidat rezervele de capital aproape epuizate ale National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias şi Piraeus Bank.

"Recapitalizarea punte a celor mai mari patru bănci greceşti a fost finalizată prin transferul de fonduri de 18 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiară. Injecţia de capital reface rata de adecvare a capitalului a acestor bănci şi le asigură accesul la lichidităţi de la Banca Centrală Europeană şi Eurositem. Băncile dispun acum de suficiente resurse financiare pentru a sprijini economia reală", se arată într-un comunicat transmis luni seara de ministerul elen al Finanţelor.

Comunicatul confirmă informaţiile apărute luni pe surse în presă privind finalizarea recapitalizării băncilor greceşti.

Fondul Elen de Stabilitate Financiară a fost înfiinţat în Grecia pentru a distribui către bănci fondurile destinate recapitalizării, primite de la UE în cadrul acordului de finanţare externă.

Surse guvernamentale au declarat că statul elen ar putea trage 3 miliarde euro din fondurile rămase neaccesate în cadrul primului program de finanţare externă, derulat din mai 2011 până în martie 2012, pentru a acoperi cheltuielile bugetare, dacă încercările de revigorare a colectării de venituri ar eşua.

O altă sursă guvernamentală de la Atena a afirmat săptămâna trecută că veniturile la bugetul de stat afişează în luna mai o scădere de peste 10% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Mai mulţi oficiali greci au avertizat anterior că statul ar putea rămâne fără bani de pensii şi salarii până la finele lunii iunie.

Cele 3 miliarde euro amintite se află într-un cont intermediar la Fondul Elen de Stabilitate Financiară.

Grecia trece prin cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, marcat de turbulenţe politice majore după alegerile din 6 mai, care nu au rezultat în stabilirea unei coaliţii de guvernare, alimentând temerile că ţara ar putea ieşi din zona euro.

Băncile elene sunt afectate sever de criză, suferind retrageri semnificative de depozite în paralel cu pierderile înregistrate în urma restructurării parţiale a datoriei statului elen, care aproape le-a epuizat rezervele de capital.

Fondul Elen de Stabilitate Financiară, finanţat de guvernele zonei euro şi de FMI, trebuie să injecteze un total de 50 miliarde euro în băncile greceşti, primind în schimb acţiuni, cu obiectivul pe termen lung de a reprivatiza instituţiile.

Detaliile planului de recapitalizare a băncilor greceşti nu sunt cunoscute, acestea urmând să fie stabilite de viitorul guvern, care ar trebui stabilit în urma alegerilor programate pentru 17 iunie. Printre aceste detalii se numără şi numărul de acţiuni şi/sau obligaţiuni convertibile care vor fi emise de bănci în schimbul fondurilor de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici