Grecia a plătit cu banii de la UE şi FMI datorii de 8,5 miliarde euro

Grecia a folosit banii primiţi de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a achita miercuri scadenţa unor obligaţiuni în valoare de 8,5 miliarde de euro, a anunţat o sursă apropiată tranzacţiei.

38 afișări
Imaginea articolului Grecia a plătit cu banii de la UE şi FMI datorii de 8,5 miliarde euro

Grecia a plătit cu banii de la UE şi FMI datorii de 8,5 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temerile investitorilor privind capacitatea guvernului elen de a acoperi plata obligaţiunilor scadente la 19 mai au determinat UE şi FMI să anunţe un program de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia pe o perioadă de trei ani.

"Am finalizat plata obligaţiunilor de 8,5 miliarde de euro ajunse la maturitate", a afirmat un oficial bancar apropiat situaţiei.

Chiar dacă a obţinut timp, Grecia trebuie acum să convingă investitorii că poate controla deficitul bugetar astfel încât să poată împrumuta din nou de pe piaţă.

"A trebuit să luăm măsuri de urgenţă pentru a aborda problemele datoriei publice şi de credibilitate. Măsurile acestea ne vor oferi timp pentru schimbări mai ample", a declarat premierul elen George Papandreou la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Atena.

Grecia a primit marţi 14,5 miliarde de euro de la UE, parte a primei tranşe, de 20 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro şi FMI.

Statul elen se confruntă acum cu dificultatea reducerii deficitului bugetar de la aproape 14% în 2009 sub 3% până în 2014, în timp ce Produsul Intern Brut va continua să scadă. Pentru 2010, autorităţile elene se aşteaptă la o contracţie economică de 4%.

Totodată, guvernul a anunţat miercuri că va scoate la licitaţie proiecte de construcţii în valoare de 3,9 miliarde de euro până în 2012. Grecia trebuie să asigure finanţare pentru cheltuieli în infrastructură astfel încât să atragă o parte cât mai mare din fondurile de 25 de miliarde de euro pe care le poate accesa de la UE până în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici