Grecia are la dispoziţie 48 de ore să finalizeze acordul cu creditorii

Premierul grec Alexis Tsipras are la dispoziţie 48 de ore să finalizeze acordul cu creditorii şi să pună capăt blocajului din ultimele cinci luni care riscă să rupă zona euro, relatează Bloomberg.

1929 afișări
Imaginea articolului Grecia are la dispoziţie 48 de ore să finalizeze acordul cu creditorii

Premierul grec Alexis Tsipras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După o zi de discuţii maraton, liderii statelor din zona euro au spus că guvernul Tsipras are intenţii serioase să încheie un acord, după ce a prezentat un set de măsuri care încep să se apropie de termenii solicitaţi de creditori.

În timp ce discuţiile politice continuă, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat marţi limita finanţării de urgenţă pusă la dispoziţia băncilor elene, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

BCE a mărit şi luni fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenţă ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificată zilnic, pe măsură ce riscul de incapacitate de plată a Greciei creşte.

Liderii europeni au convenit să intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care să poată fi semnat până la sfârşitul săptămânii.

Dezacorduri există mai ales în cazul veniturilor din taxa pe vânzări, a spus un diplomat european.

"Pachetul de propuneri reprezintă un cert pas înainte, dar este foarte clar cu nu suntem încă acolo unde trebuie să fim. Ne aşteaptă discuţii intense", a declarat Merkel dupoă discuţiile de luni.

Indicele ASE al bursei din Atena este în creştere cu 2,5%, după ce luni a urcat cu 9%.

Randamentul obligaţiunilor elene pe termen de doi ani a scăzut cu 1,97 puncte procentuale, la 22,4%.

Tsipras se pregăteşte şi pentru o bătălie internă, unde programul de reforme trebuie aprobat de Parlament. Cea mai dificilă sarcină va fi să îi convingă pe cei de orientare dură, din propriul Guvern, să susţină un acord care ar încălca angajamentul partidului Syriza de a pune capăt austerităţii.

"Fiecare parlamentar are responsabilitatea personală de a recunoaşte şi înţelege urgenţa momentului, dar şi urgenţa întregului proiect", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Sakellaridis, la postul Mega TV.

Germania insistă ca parlamentarii eleni să facă primul pas, prin aprobarea reformelor, înainte ca Parlamentul german să accepte programul.

Discuţiile vor fi reluate miercuri la Bruxelles, când miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni pentru a pregăti un al doilea summit al liderilor UE, care va începe joi.

"Negocierile cu creditorii vor continua în următoarele 48 de ore pentru a ajunge la o soluţie totală şi viabilă. Guvernul vrea ca Grecia să poată sta în curând pe propriile picioare", a declarat marţi premierul Tsipras.

În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Grecia trebuie să plătească FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici