Grecia nu poate plăti pe 5 iunie o rată către FMI fără un acord cu creditorii

Grecia nu va putea să plătească o rată către FMI scadentă pe 5 iunie, în lipsa unui acord cu creditorii internaţionali, a avertizat miercuri preşedintele Parlamentului de la Atena, Nikos Filis.

233 afișări
Imaginea articolului Grecia nu poate plăti pe 5 iunie o rată către FMI fără un acord cu creditorii

Grecia nu poate plăti pe 5 iunie o rată către FMI fără un acord cu creditorii (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile elene trebuie să plătească FMI în luna iunie 1,5 miliarde de euro, iar o primă rată, de 300 de milioane de euro, trebuie achitată pe 5 iunie.

"Acum este momentul ca negocierile să fie finalizate. Acum este momentul adevărului, pe 5 iunie", a afirmat Filis, reprezentantul partidului de guvernământ Syriza, la postul de televiziune ANT1.

Fără acces la finanţare pe piaţa internaţională sau la ajutor internaţional, guvernul elen este blocat în negocieri dure cu creditorii instituţionali, iar lichidităţile ţării se epuizează.

"Dacă nu va fi un acord până atunci, care să rezolve problema finanţării, nu vor primi niciun ban", a avertizat liderul parlamentar.

Pentru a plăti o rată de 750 de milioane de euro către FMI, autorităţile elene au recurs săptămâna trecută la un fond de rezervă de la instituţia financiară.

Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile se împiedică de refuzul Guvernului de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi legislaţia muncii.

"Nu sunt bani pentru creditorii străini, care nu ne-au mai dat fonduri de un an. Nu avem bani să facem plata, aceasta este o parte a discuţiei", a spus Filis.

El a adăugat că Guvernul se va asigura că are bani să plătească pensiile şi salariile, înainte de a achita ratele către FMI. Filis a reiterat şi faptul că Guvernul vrea un acord care să nu includă noi tăieri de pensii, cerând un nivel mai scăzut al ţintei pentru excedentul bugetar şi restructurarea datoriei publice.

Liderii europeni au minimizat, marţi, speranţele Guvernului de la Atena privind ajungerea rapidă la un acord, avertizând că negocierile trebuie accelerate înainte ca Grecia să rămână fără lichidităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici