Grecia nu va avea acces la noul program al BCE de achiziţii de obligaţiuni cel puţin şase luni

Condiţiile stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru accesarea programului de achiziţii de obligaţiuni de către statele din zona euro exclud Grecia cel puţin şase luni, sporind presiunile ca indiferent ce partid va câştiga alegerile de duminică acesta să respecte cerinţele creditorilor.

181 afișări
Imaginea articolului Grecia nu va avea acces la noul program al BCE de achiziţii de obligaţiuni cel puţin şase luni

Grecia nu va avea acces la noul program al BCE de achiziţii de obligaţiuni cel puţin şase luni (Imagine: Shutterstock)

Decizia BCE blochează accesul Greciei la programul de suplimentare a lichidităţilor până când vor fi eliminate incertitudinile legate de politica autorităţilor elene, după scrutin, relatează Bloomberg.

Cele mai mari incertitudini sunt legate de strategia liderului Alexis Tsipras al partidului Syriza, care devansează partidul de guvernământ Noua Democraţie în sondajele de opinie. Tsipras a promis că va mări salariile, va face angajări în sectorul de stat şi va obţine concesii substanţiale de la troica creditorilor, formată din FMI, Comisia Europeană şi BCE.

Grecia nu va putea să participe la programul de 1.100 de miliarde de euro al BCE cel puţin până în iulie, din cauza limitelor impuse achiziţiilor instituţiei de obligaţiuni de la un emitent, a spus joi preşedintele BCE, Mario Draghi.

BCE nu va cumpăra mai mult de 25% dintr-o emisiune de obligaţiuni ale unui stat şi nu mai mult de 33% din datoria fiecărui emitent, pentru a permite formarea naturală a preţurilor pe pieţe.

"Nu avem o regulă specială pentru Grecia. Aplicăm această regulă tuturor", a spus Draghi.

Autorităţile elene trebuie să finalizeze şi procesul de evaluare a reformelor de către troică, suspendată până după alegeri, întrucât achiziţiile din noul program al BCE sunt suspendate în timpul acestor evaluări, potrivit unui comunicat de pe site-ul băncii centrale.

"Acesta este un morcov întins Syriza, să ajungă la un acord cu troica. BCE va cumpăra obligaţiuni elene în iulie, dacă va fi un acord cu troica. Cred că este tot ce poate spera Grecia", a declarat Athanasios Vamvakidis, director pentru strategie în domeniul valutar la Bank of America Merill Lynch.

Tsipras s-a angajat să convingă BCE şi zona euro să reducă datoriile Greciei, astfel încât să poată creşte cheltuielile publice şi să creeze locuri de muncă. El a declarat în această săptămână că excluderea Greciei din programul de suplimentare a lichidităţilor ar pedepsi ţara care deja suferă de mai mulţi ani din cauza austerităţii.

Programul de susţinere financiară al Greciei expiră la sfârşitul lunii februarie, iar guvernul va rămâne fără bani până în iunie, în lipsa unui nou ajutor, au declarat în această lună doi oficiali.

Din 2010, BCE a acceptat ca garanţii obligaţiuni ale Greciei aflate în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, precum şi obligaţiuni garantate de statul elen, cu condiţia ca autorităţile să respecte măsurile de austeritate şi reformele din programul de salvare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici