Grevă generală de 24 de ore în Grecia, împotriva politicii de austeritate

Grecia se confruntă joi cu o grevă generală de 24 de ore împotriva politicii de austeritate, fiind practic privată de transporturi. Aflate la originea mişcării, sindicatele GSEE din sectorul privat şi Adedy din domeniul public denunţă "măsurile guvernamentale care întreţin Evul Mediu social, şomajul la un nivel de coşmar, politicile care folosesc muncitorii pentru ajustarea crizei şi deficitele".

111 afișări
Imaginea articolului Grevă generală de 24 de ore în Grecia, împotriva politicii de austeritate

Grevă generală de 24 de ore în Grecia, împotriva politicii de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei determinând suspendarea zborurilor cu plecare sau sosire în Atena, iar navele erau ancorate la chei din cauza încetării activităţii docherilor.

Greva ar urma de asemenea să vizeze şcolile, spitalele, băncile şi marile întreprinderi publice, în timp ce mai multe sindicate, între care cele ale angajaţilor din domeniul comerţului şi hotelier, le-au cerut membrilor lor să se alăture mişcării.

Transporturile în comun din capitală vor fi reluate spre sfârşitul dimineţii, pentru a permite accesul la manifestaţia sindicală prevăzută la prânz, după care vor fi întrerupte din nou.

Aceasta este a doua grevă generală din acest an în Grecia, care se confruntă din 2010 cu astfel de mişcări împotriva politicilor de austeritate.

Ţara a început anul acesta să înregistreze un ritm pozitiv de creştere, care ar urma să se accelereze în 2015, dar după ce a traversat şase ani de recesiune.

Numărul angajaţilor a scăzut cu un sfert în timpul crizei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care a avertizat săptămâna aceasta cu privire la riscul "unei crize sociale prelungite".

Rata şomajului era de 25,9 la sută în august. Indicele salariilor, valabil pentru toate profesiile, a scăzut în medie cu 23,8 la sută de la începutul lui 2010.

Parlamentul ar urma să voteze la 7 decembrie bugetul pe 2015, care continuă politica de scădere a cheltuielilor, în special în domeniul sănătăţii şi educaţiei.

Guvernul este de asemenea supus presiunilor creditorilor săi, UE-BCE-FMI, care efectuează în prezent ultimul audit al economiei ţării înainte de încheierea programului de ajutor iniţiat în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici