Grupul Renault, presat să găsească un interimar. Președintele italian Luca de Meo și-a anunțat plecarea pe neașteptate, dar lasă o moștenire frumoasă și un stil de management, studiu de caz la Harvard
Luca de Meo, președintele Italian, director general al grupului Renault, a plecat pe neașteptate din fruntea grupului, pentru a prelua conducerea brandului de lux Kerring, deținut de Gucci.
Plecarea lui de Meo din fruntea grupului deschide o listă scurtă cu propuneri pentru interimari, pe care se află trei nume: Denis Le Vot (actualul șef al brandului Dacia), Francois Provost (executiv specializat în parteneriate și achiziții de grup) și Maxime Picat, fost director la Stellantis.
Cu un De Meo care va pleca efectiv din funcție pe 15 iulie, grupul Renault trebuie să se decidă urgent asupra unui interimar.
Cine este Denis Le Vot
Surse Reuters înaintează numele lui Denis Le Vot, pe care analiștii de specialitate îl consideră un candidat puternic, pentru că, sub conducerea sa, Dacia a avut rezultate foarte bune.
Sub conducerea lui Le Vot, brandul românesc a cunoscut o creștere de volum și profitabilitate. De asemenea, Le Vot a gestionat ieșirea Renault de pe piața rusă.
După neașteptatul anunț al lui de Meo, Le Vot a spus într-un interviu că Dacia intră într-o nouă etapă de dezvoltare accelerată, prin integrarea programului Leap 100 a grupului Renault, care presupune ca realizarea unui nou model Renault să se realizeze sub doi ani.
Noul model de Sandero e pe masa designerilor
El a adăugat că primul proiect va fi noul tip de Sandero, care va fi dezvoltat la Renault Technologie Roumaine.
Noul model Sandero este programat pentru lansare la finalul lui 2027 și va avea atât motorizări convenționale, cât și o versiune electrică.
Potrivit lui Le Vot, toate aceste schimbări sunt impuse de evoluția tehnologică rapidă și de presiunea competitorilor chinezi. El a mai spus că „Dacia merge foarte bine şi pentru că are acces la tehnologiile Renault. Orice avem nevoie la Dacia, luăm de la Renault“.
Ce moștenire lasă Luca de Meo
În ce-l privește pe Luca de Meo, CEO-ul italian care a făcut furori la vârful companiei franceze, acesta este recunoscut și apreciat pentru stilul său de management, care a ajuns să fie studiat la Harvard.
De Meo a venit la Renault în 2020, într-un moment de totală degringoladă a companiei, care pierdea zilnic 40 de milioane de euro.
De la bun început, el a cerut board-ului de management să renunțe la pronumele de politețe în favoarea mai prietenescului „tu”, relaxând dintr-odată atmosfera tensionată dată de ierarhie și lăsând loc dialogului deschis. Era, de fapt, primul pas în ruperea culturală rigidă, de tip francez, care a fost continuată de alte măsuri: nu mai mult de 12 persoane într-o ședință, nu mai mult de 10 slide-uri într-o prezentare, nu mai mult de 4 ore pentru o ședință, pentru că „se plictisește”.
În plus, a instaurat răspunsul la probleme pe grupul de whatsapp, muncea câte 65 de ore pe săptămână, se odihnea o singură zi, iar colegii l-au caracterizat drept „o persoană blândă și zâmbitoare”.
În spatele glumelor și a chipului zâmbitor, însă, De Meo a condus grupul Renault cu mână de fier: a redus timpul între design și producție de la 5 ani la sub doi ani, a reconstruit încrederea managerilor îngroziți de pierderile companiei, prin elaborarea unui plan strategic pe care l-a denumit Renaultlution – viziunea sa de management pe care unii directori și l-au lipit pe perete în birou.
Managementul de 5 ani al lui De Meo la Renault rămâne o perioadă forte în istoria companiei, iar delibărrile pentru un interimar sunt cu atât mai dificile.