Guvernatorul băncii centrale a Italiei spune că momentul reducerilor dobânzilor "se apropie cu paşi repezi"

  • Noul guvernator al băncii centrale a Italiei a declarat că momentul pentru reducerea ratelor dobânzilor "se apropie cu paşi repezi".
  • Fabio Panetta a respins temerile privind o nouă spirală inflaţionistă.
  • Este un nou semn că se intensifică presiunea pentru relaxarea politicii monetare din zona euro.
1515 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul băncii centrale a Italiei spune că momentul reducerilor dobânzilor "se apropie cu paşi repezi"

Fabio Panetta, care a preluat conducerea Banca d'Italia în noiembrie, a declarat că inflaţia în zona euro scade mai rapid decât se aştepta, că provocările se intensifică pentru economia europeană deja stagnantă şi că datele recente "indică în mod clar o dezinflaţie în curs de desfăşurare".

"Temerile că inflaţia se va opri din scădere după declinul rapid iniţial - «problema ultimului kilometru» - par acum nejustificate: inflaţia scade în acelaşi ritm sau mai repede decât a crescut", a declarat Panetta într-un discurs susţinut sâmbătă la un eveniment din Genova, informează Financial Times.

El a adăugat că, după ce economia zonei euro a stagnat timp de cinci trimestre, cu sectorul industrial al regiunii "în recesiune" şi cu încetinirea creditării bancare, "dezinflaţia se află într-un stadiu avansat, iar progresul către ţinta de 2% continuă să fie rapid".

"Se apropie cu paşi repezi momentul pentru o inversare a orientării politicii monetare", a adăugat Panetta.

Inflaţia din zona euro a scăzut de la nivelul record de 10,6% atins în octombrie 2022. În ianuarie, creşterea anuală a preţurilor în zona euro a fost de 2,8%, aproape de ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

Investitorii pariază că BCE va începe să reducă dobânzile încă din aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici