Guvernatorul băncii centrale din Iran dă vina pe proteste pentru căderea monedei

Guvernatorul băncii centrale a Iranului a dat vina pe recentele mişcări antiguvernamentale pentru deprecierea monedei iraniene până la minime record.

351 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul băncii centrale din Iran dă vina pe proteste pentru căderea monedei

Mişcările de protest din Iran au fost declanşate de moartea în detenţie, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost arestată pentru că purta o „ţinută nepotrivită" în conformitate cu codul vestimentar islamic strict al femeilor din Iran.

Guvernatorul Băncii Centrale, Ali Salehabadi, a susţinut că „evenimentele din ultimele două luni" au contribuit, alături de sancţiunile americane, la o scădere record a monedei iraniene, dar a sugerat că ar putea fi injectaţi dolari pe piaţă pentru a susţine rialul.

Moneda Iranului a scăzut sâmbătă la un nou minim faţă de dolarul american, în condiţiile în care iranienii disperaţi să găsească un refugiu sigur pentru economiile lor au început să cumpere dolari şi aur.

Dolarul s-a vândut cu până la 395.600 de riali pe piaţa neoficială, faţă de 386.800 vineri, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

Site-ul cotidianului economic Donya-e-Eqtesad a dat un curs al dolarului de 382,300, în creştere cu 1,2% faţă de vineri.

Rialul a pierdut aproape 20% din valoarea sa de când au izbucnit protestele la nivel naţional, în urmă cu trei luni. În mai 2018, moneda se tranzacţiona la aproximativ 65.000 pentru un dolar american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici