Guvernul a aprobat programul de înzestrare cu rachete anti-navă, în valoare de 137 de milioane de euro

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” – SIML, pentru dotarea Armatei.

1190 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat programul de înzestrare cu rachete anti-navă, în valoare de 137 de milioane de euro

Guvernul a aprobat programul de înzestrare cu rachete anti-navă, în valoare de 137 de milioane de euro

Valoarea estimată pentru programul ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA), sens în care s-a prevăzut cerinţa privind capacitatea profesională ca operatorul economic candidat să fi livrat SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, de cel puţin această valoare, începând din anul 2000 şi până la data depunerii candidaturilor.

Contractul de furnizare, care va cuprinde şi suportul logistic iniţial, va fi multianual şi se va derula în perioada 2018 – 2022.

„Interesul esenţial de securitate pentru statul român în legătură cu acest program de înzestrare îl constituie realizarea pe teritoriul naţional a unei infrastructuri de producţie/asamblare/testare/mentenanţă în domeniul militar la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat, în care să se execute integrarea de elemente componente ale SIML, operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al SIML, astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional, precum şi implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru aceste sisteme. Satisfacerea interesului esenţial de securitate în implementarea programului de înzestrare SIML se poate realiza doar prin atribuirea către un operator economic din state membre NATO sau UE, producător de SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, a unui contract multianual având ca obiect furnizarea SIML şi a suportului logistic iniţial, sub condiţia constituirii unei infrastructuri de producţie/asamblare/testare/mentenanţă şi executării activităţilor menţionate mai sus", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

MApN a adăugat că programul SIML este „o necesitate esenţială" în contextul conflictelor îngheţate din regiunea extinsă a Mării Negre.

„În prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare. În aces context, dotarea forţelor navale române cu un sistem de instalaţii mobile de lansare nou, modern, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forţelor Navale şi cu cele din dotarea altor state membre ale NATO, adaptat misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin această dotare, luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici