Guvernul a trimis în Parlament noua formă a Codului insolvenţei, fără retroactivitate şi audio-vizual

Guvernul a transmis Parlamentului, de această dată sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolvenţei, care nu mai prevede că procedura va fi aplicată şi dosarelor de insolvenţă deeja deschise şi care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolvenţa în audio-vizual.

309 afișări
Imaginea articolului Guvernul a trimis în Parlament noua formă a Codului insolvenţei, fără retroactivitate şi audio-vizual

Guvernul a trimis în Parlament noua formă a Codului insolvenţei, fără retroactivitate şi audio-vizual (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Proiectul de lege a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă, după ce, în luna octombrie, Curtea Constituţională (CC) a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

Proiectul propus de Guvern prevede acum că noile reguli de insolvenţă vor fi aplicate procedurilor începute după intrarea în vigoare a legii şi nu mai conţine un paragraf distinct legat de audio-vizual.

Celelalte reguli sunt păstrate din ordonanţa de urgenţă iniţiată în octombrie.

Iniţial, Guvernul a promovat Codul Insolvenţei printr-o ordonanţă de urgenţă, hotărând că noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare.

Aceeaşi ordonanţă includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului şi care prevedea că, în cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Aceste două prevederi au fost însă contestate de Avocatul Poporului, iar judecătorii CC au admis excepţia de neconstituţionalitate şi, mai mult, au constatat că întreaga ordonanţă este neconstituţională, Guvernul fiind astfel obligat să propună un nou proiect, promovat acum ca lege, nu ca ordonanţă de urgenţă.

Decizia Curţii Constituţionale a fost criticată de premierul Victor Ponta, care a acuzat instituţia că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici