Guvernul aşteaptă execuţia bugetară pe acest an înainte de a aproba proiectul de buget pentru 2009

Guvernul nu a luat încă o decizie privind alcătuirea proiectului de buget pentru anul viitor şi aşteaptă execuţia bugetară pe 2008, înainte de a stabili modul de alocare a fondurilor pentru 2009, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

17 afișări
Imaginea articolului Guvernul aşteaptă execuţia bugetară pe acest an înainte de a aproba proiectul de buget pentru 2009

Guvernul aşteaptă execuţia bugetară pe acest an înainte de a aproba proiectul de buget pentru 2009 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Proiectul de buget pe 2009 ar urma să fie aprobat în a doua parte a lunii ianuarie", au afirmat sursele citate.

Executivul nu dispune încă de o evaluare clară privind execuţia bugetară pentru 2008 şi aşteaptă inclusiv prognoza pentru 2009, în prima parte a lunii ianuarie.

Veniturile la bugetul de stat au scăzut în perioada 1-23 decembrie cu 36% comparativ cu intervalul similar din 2007, la 3,068 miliarde lei, în timp ce veniturile la bugetul consolidat s-au redus cu 3,37%, la 8,077 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Proiectul bugetului general consolidat pe 2009 al fostului Guvern, aprobat la sfârşitul lunii octombrie şi neavizat încă de Parlament, prevede venituri de 223,4 miliarde lei (echivalent a 38,6% din PIB) şi cheltuieli de 235,1 miliarde lei (40,6% din PIB), cu un deficit bugetar de 2% din PIB şi o creştere economică de 6%. Produsul intern brut prevăzut în proiect este de 578,5 miliarde lei.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la audierile din Parlament pentru validarea mandatului, că bugetul pentru 2009 va fi refăcut rapid, pe baza indicatorilor influenţaţi de criza economică şi pe alte premise privind evoluţia economiei în anul viitor.

Programul de guvernare PDL-PSD prevede pentru 2009 un deficit al bugetului consolidat de cel mult 1,7% din PIB, cu venituri bugetare de 32,5% din PIB şi cheltuieli de 34,2% din PIB. Produsul Intern Brut este prognozat la 582,7 miliarde lei, faţă de 505 miliarde lei în 2008, iar creşterea economică este estimată la 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici