Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci

Guvernul din Polonia a propus băncilor de pe piaţa locală să adopte dobânzi negative pentru creditele ipotecare în franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi împrumutaţi în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.

378 afișări
Imaginea articolului Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci

Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le-am spus clar băncilor, iar acestea au fost de acord să ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pieţei afectează atât băncile, cât şi clienţii. Clientul acceptă riscul fluctuaţiei schimbului valutar, în timp ce banca îşi asumă riscul modificărilor dobânzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanţe, relatează Bloomberg.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autorităţilor de reglementare să verifice în ce măsură contractele de împrumut permit introducerea dobânzilor negative.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Reprezentanţii mai multor bănci din Polonia, cum ar fi MBank şi divizia locală a Deutsche Bank, au anunţat încă de săptămâna trecută că sunt gata să discute termenii contractelor cu debitorii care se confruntă cu probleme din cauza aprecierii francului.

Szczurek s-a întâlnit marţi cu guvernatorul băncii centrale poloneze, Marek Belka, şi conducătorii băncilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar.

"Fixarea cursului zlot-franc ar fi stupidă. Să permitem clienţilor să plătească împrumutul la un cursul de schimb pe care îl aveam înainte de decizia băncii centrale a Elveţiei ar însemna să încălcăm contractele de creditare. Aceasta ar presupune să creăm probleme mari băncilor", a afirmat Belka.

Marţi, guvernul din Croaţia, ţară aflată într-o situaţie similară celei din Polonia, a anunţat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.

De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga băncile să convertească împrumuturile în valută în zloţi, apreciind că această măsură este "periculoasă" şi "nu foarte prudentă", întrucât băncile ar trebui să suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloţi (2,7 miliarde de dolari).

Anterior, ministrul ungar al Economiei a declarat că miniştrii de Finanţe din Croaţia şi Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre convertirea creditelor în mondea naţională, măsură adoptată în Ungaria încă din luna noiembrie a anului trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro şi franci în forinţi.

Săptămâna trecută, joi, banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a condus la aprecierea record a monedei elveţiene faţă de monedele ţărilor europene. Banca centrală elveţiană a redus totodată rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici