Guvernul estimează economii de 500 milioane lei în 2012 prin noua indemnizaţie a mamelor

Impactul bugetar al sistemului privind indemnizaţia de creştere a copilului decis, miercuri, de Guvern va fi de aproximativ 100 milioane lei în 2011, dar pentru anul 2012 sunt estimate cheltuieli în scădere cu aproximativ 500 milioane lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean

32 afișări
Imaginea articolului Guvernul estimează economii de 500 milioane lei în 2012 prin noua indemnizaţie a mamelor

Guvernul estimează economii de 500 milioane lei în 2012 prin noua indemnizaţie a mamelor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, impactul bugetar al acestei măsuri pentru anul 2011 va fi de aproximativ 100 milioane lei, dar pentru anul 2012 Ministerul de Finanţe se aşteaptă ca statul să cheltuie mai puţin cu aproximativ 500 milioane lei", a spus oficialul guvernamental.

Surse din Ministerul Finanţelor au declarat agenţiei MEDIAFAX că dacă ar fi fost introdus doar concediul cu indemnizaţie maximă de 3.400 lei în primul an şi concediu neplătit în al doilea an, cu stimulente pentru revenirea în muncă, în 2011 nu ar fi fost înregistrate economii, iar în 2012 ar fi fost obţinute economii de doar 200 milioane lei, în loc de 500 milioane lei.

Premierul Emil Boc a anunţat că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici